11. 05. 2021.
Registracija vozila: Umjesto naljepnica – potvrde?

Registracija vozila: Umjesto naljepnica – potvrde?

Registracija automobila: Besplatne potvrde kao prelazno rješenje umjesto stikera

Građanima će od ponedjeljka, 18. januara, biti izdavane potvrde umjesto stikera za registraciju vozila, potvrđeno je u Agenciji za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka BiH.

Potvrde će biti besplatne i predstavljaju prelazno rješenje do nabavke stikera.

Iz IDDEEA-e podsjećaju da su nabavku stikera pokrenuli u martu prošle godine, ali da postupak nije mogao biti završen u optimalnom roku zbog žalbe jednog od ponuđača.

“Odavno smo počeli ukazivati na činjenicu da bi zalihe stikera mogle biti potrošene u januaru. U novembru prošle godine smo nadležnim organima, s ciljem nesmetanog procesa registracije vozila, sugerisali da vode evidenciju o broju neiskorištenih stikera i u skladu sa potrebama izvrše preraspodjelu”, ističu u IDDEEA-i.

Iz ove agencije napominju da su ponovo pokrenuli postupak nabavke stikera nakon što je žalba ponuđača uvažena, a ovo rješenje je doneseno 19. novembra.

Savjet ministara BiH krajem prošle godine zadužilo je Ministarstvo komunikacija i transporta BiH da u saradnji sa IDDEEA-om do kraja januara dostavi prijedlog odluke o formiranju ekspertske radne grupe koja će izvršiti procjenu mogućnosti ukidanja stiker naljepnica i prelaska na drugu metodologiju, koristeći pri tome iskustva EU i zemalja u okruženju.

“Očekujemo da će Ministarstvo preduzeti određene aktivnosti s ciljem realizacije ovog zaključka”, navode u IDDEEA-i.

U Ministarstvu unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srpske Srni je rečeno da su u dva navrata predlagali rješavanje problema nedostatka stiker naljepnica, ali da ti prijedlozi nisu usvojeni.

“MUP Srpske je do sada sprovodio registraciju vozila odmah po prijemu u šalter-salu u što kraćem roku, iako je prema Zakonu o opštem upravnom postupku rok za rješavanje 30 dana od dana prijema urednog zahtjeva”, ističu u MUP-u.

Napominjući da problem nedostatka stikera nije problem MUP-a Srpske, iz ove institucije naglašavaju da se u organizacionim jedinicama gdje još ima stiker naljepnica postupak registracije odvija po ustaljenoj proceduri.

“Pozivamo sugrađanje na razumijevanje i strpljenje i podjećamo da imaju mogućnost da predaju zahtjeve na pisarnici u centrima javne bezbjednosti svakim radnim danom, te da su obavezni ostaviti kontakt telefon i zahtjev za registraciju biće riješen u što kraćem, zakonom predviđenom roku”, zaključuju u MUP-u.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender