14. 05. 2021.
EU: Sedam država blokiralo Šengen

EU: Sedam država blokiralo Šengen

EU: Sedam država blokiralo Šengen

Evropska komisija saopštila je da je Austrija odlučila da “zbog situacije s imigrantima koja je izmakla kontroli” do februara produži nadzor granica.
Time je ukupno sedam država Evropske unije zavelo takav privremeni granični nadzor unutar šengeskog prostora, izjavila je predstavnica za štampu u Evropskoj komisiji Nataša Berto.Mediji u EU prenose i najavu vlade u Ljubljani da će uvesti proveru pasoša i identiteta putnika na slovenačkim granicama.

Berto je navela da su, na temelju šengenski odredbi za “prinudne prilike” Švedska, Danska i Norveška zavele nadzor na šengenskim međama.

Ona je dodala da su zbog procjene o pretećoj situaciji, što je saglasno šengenskim pravilima, takve mjere preduzele Austrija, Francuska, Njemačka i Malta.

“Austrija je Evropsku komisiju već u septembru obavijestila da uvodi privremeni nadzor na unutrašnjim šengenskim granicama, saglasno statutu i odredbama šengena”, objasnila je Nataša Berto.

Vlada u Beču je sad Komisiji u Briselu stavila do znanja da je “produžila tu privremenu graničnu kontrolu do februara zbog toga što je situacija s imigrantima izmakla kontroli”.

Mediji u EU su prenijeli i izjavu predstavnika austrijskog ministarstva spoljnih poslova da bi “sljedeća etapa mogla biti uvođenje kontrole na slovenačkim granicama”.

Italijanski listovi javljaju da je to zabrinulo vlasti u Rimu jer bi se moglo desiti da se izbjeglice i migranti nagomilaju na italijanskim granicama, ako više nemaju prolaza preko Austrije i Slovenije.

Rimske vlasti su se uznemirile i zbog toga što su se njemačka kancelarka Angela Merkel i njen ključni stranački partner, bavarski premijer Horst Zehofer dogovorili da mnogo brže odbacuju zahtjev za azil migrantima koji dolaze sa sjevera Afrike.

Riječ je o Maroku, Alžiru i Tunisu gdje bi imigranti, koji u ostali dio EU dolaze preko Italije, bili vraćani po ubrzanom postupku, ali je problem što to nisu “bezbjedne zemlje” u pogledu vladavine prava i demokratije.

Stranka CDU kancelarke Merkel i njena partnerska bavarska partija CSU žele da ubijede glavnog partnera u vladi, socijaldemokratsku SPD, da usvoje zakon sličan onome koji je uvedan za države Zapadnog Balkana, a to znači da praktično nemaju nikakvih mogućnosti za azil.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender