15. 05. 2021.
Vatikan odbio da UN-u dostavi informacije o seksualnom zlostavljanju djece

Vatikan odbio da UN-u dostavi informacije o seksualnom zlostavljanju djece

Vatikan: Delegacija SPC uručila patrijarhov odgovor papi Franji

Delegacija Srpske pravoslavne crkve /SPC/ razgovarala je u Vatikanu sa papom Franjom i uručila mu odgovor NJegove svetosti patrijarha srpskog Irineja na papino pismo u vezi sa kanonizacijom Alojzija Stepinca, izjavio je danas mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.

Mitropolit Amfilohije naveo je da su u delegaciji, osim njega, bili i episkop bački Irinej i bivši ambasador u Vatikanu Darko Tanasković.

“Uručili smo mu odgovor našeg patrijarha i Sinoda na njegovo pismo koje je dobijeno prošle godine u vezi sa kanonizacijom Alojzija Stepinca. U odgovoru našeg patrijarha predložena je komisija za razgovore sa naše strane i sada očekujemo od Vatikana da oni u svom odgovoru odrede komisiju”, rekao je mitropolit Amfilohije novinarima u Beogradu.

On je naveo da će, osim članova Biskupske konferencije Katoličke crkve u Hrvatskoj, u dijalogu sa SPC, najvjerovatnije, učestvovati i neposredni predstavnici Vatikana.

Mitropolit Amfilohije rekao je da su u komisiju SPC predloženi on, vladika bački Irinej, mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije, vladika slavonski Jovan, Darko Tanasković i savjetnici članova komisije.

“Očekujemo i od Vatikana takav prijedlog da bi u dogledno vrijeme komisija počela da obavlja svoj posao”, rekao je mitropolit Amfilohije.

On je naveo da je delegacija SPC u ime patrijarha uručila papi Franji ikone Majke Božije Studeničke i Svetog Jovana Vladimira povodom hiljadugodišnjice njegove mučeničke smrti u vrijeme dok je hrišćanska crkva bila jedinstvena.

“Obavijestili smo papu o obilježavanju te godišnjice i o svemu što će naša crkva preduzeti do septembra iduće godine kroz osveštanje Hrama Svetog Jovana Vladimira u Baru i održavanje međunarodnog naučnog skupa o njemu i njegovom vremenu”, rekao je mitropolit Amfilohije.

On je naveo da na sastanku sa papom Franjom nije bilo konkretnog razgovora o papinoj posjeti Srbiji.

“Ali, što se toga tiče, to je pitanje budućnosti, a to je na neki način vezano i za ličnost Alojzija Stepinca, jer taj period koji je najtragičniji u odnosima Katoličke crkve i pravoslavlja jednostavno se prelama preko ličnosti Alojzija Stepinca”, rekao je mitropolit Amfilohije.

Prema njegovim riječima, to je u vezi i sa svim onim što će se u međuvremenu dešavati u vijekovnom dijalogu Pravoslavne sa Rimokatoličkom crkvom, koji “nikada nije prestajao od 11. vijeka u pokušaju da se vaspostavi izgubljeno jedinstvo”.

“Naše je da djelujemo, kao što je djelovano kroz vijekove, a vidjećemo kako će nam Bog i Duh Sveti otvoriti puteve. Pravoslavna crkva je uvijek bila za dijalog ljubavi i istine”, rekao je mitropolit Amfilohije.

Odgovarajući na pitanje da li će SPC imenovati i članove komisije za pregovore o kulturnoj baštini na Kosovu i Metohiji tokom dijaloga u Briselu, mitropolit Amfilohije rekao je da to ostaje da se vidi, ali da bi “samo bezumni ljudi bi mogli da isključe SPC” iz takvih pregovora.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender