15. 05. 2021.

Majke i trudnice danas protestuju u Banjaluci

Majke i trudnice danas organizuju mirno okupljanje u Banjaluci u 13 časova u parku “Petar Kočić”.

Trudnice i majke najavile su za danas mirno protestno okupljanje kako bi iskazale nezadovljstvo zbog ugrožavanja njihovih prava. Okupljanje je zakazano u 13 časova u parku “Petar Kočić” u Banjaluci.

Majke i trudnice su izmežu ostalog nezadovoljne zbog kašnjenja isplate jednokratne novčane naknade za treće i četvrto dijete, koju su majke koje su rodile u drugoj polovini marta od tada čekale. Ova naknada je juče isplaćena, ali majke i trudnice iz Banjaluke ne odistaju od protesta, jer su nezadovoljne i mnogim drugim stvarima na koje žele da ukažu.

Vedrana Čamdžić, jedna od članica Facebook grupe “Mame Banjauke”, gdje je i potekla ideja o organizovanju protesta rekla je da su oni kao prvi zahtjev tražile što hitnije isplate iz Fonda za treće i četvrto dijete, a juče su obaviještene da je isplata ovih naknada počela.

“Sada će prvi zahtijev glasiti umjesto što hitnije da isplate iz Fonda za treće i četvrto dijete budu redovne. Ostali zahtjevi su da se ukine cenzus i poveća dječiji doplatak, da na dodatak imaju jednaka prava sva djeca u RS bez obzira na radni status oba roditelja. Da se ukine PDV i smanje cijene na osnovne potrepštine za bebe, kao što su pelene, mlijeko i adaptirana hrana”, rekla je za BUKU Vedrana Čamdžić.

Pored navedenog majke i trudnice traže i da se smanje cijene osnovnih lijekova za održavanje trudnoće i lijekova za djecu, kao što su na primjer folna kiselina i Prenatal, koji se naravno plaćaju, a ukoliko dođe do nekih komplikacija sve masti, kreme, vaginalete i drugi lijekovi se takođe plaćaju.

“Kada su u pitanju lijekovi za djecu tražimo da se smanje ili ukine plaćanje lijekova protiv temperature, protiv kašlja, protiv dijareje, masti, kreme, kapi za nos. Cijene ovih lijekova su različite, ali sve što je neophodno to se mora i kupiti. Zatim tražimo da se iz Fondova redovno isplaćaju naknade poslodavcima, da se sve što je potrebno trudnicama i porodiljama redovno isplaćuje”, ističe Čamdžić.

Dodaje da traže da se olakša dizanje stambenih kredita višečlanim porodicama, da se ukinu porezi i takse za višečlane porodice koje imaju mogućnost za pokretanje sopstvenog biznisa ili izgradnje stambenog objekta.

“Preko medija samo saznali da se participacija u domovima zdravlja i bolnicama za trudnice ne plaća, iako mnoge majke tvrde suprotno. Saznali smo i da su nadležni kao odgovor na najavu našeg okupljanja isplatili majke koje su rodile treće i četvrto dijete i to sve vjerovatno u nadi da do okupljanja nace doći”, ističe ona.

Vedrana Čamdžić kaže da se nikome od nadležnih institucija nisu direktno obraćale, jer grupa na Facebooku djeluje jedinstveno, bez predstavnika, ali da se niko ni njima nije javio povodom ovih tema na koje ukazuju.

“Mi očekujemo da ce naši zahtjevi u što kraćem roku biti razmotreni i ispunjeni jer ono što tražimo nije neostvarivo”, zaključuje naša sagovornica.

(Buka)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender