15. 05. 2021.
Majke i trudnice: Ne dižemo pobunu – tražimo prava za našu djecu

Majke i trudnice: Ne dižemo pobunu – tražimo prava za našu djecu

Majke i trudnice: Ne dižemo pobunu – tražimo prava za našu djecu

Najavljeni protest majki i trudnica održan je danas u banjalučkom parku Petar Kočić. Iako se pojavilo samo desetak žena, poslata snažna poruka vlastima.

Vratite majkama dostojanstvo, poručile su mame i trudnice koje su na mirni protest došle s ciljem da ukažu na nezahvalan status koje imaju u našem društvu.

“Majka sam četvoro djece, imam dva sina i dvije kćeri i zaposlena sam u državnoj firmi. Došla sam danas se borim sa ženama koje su nezaposlene i kojima je možda teže nego meni za prava koja nam svima pripadaju. Nije nam cilj da napadamo, pravimo gužvu i galamu, mi samo želimo da skrenemo pažnju nadležnih na to da traže od nas povećanje nataliteta, a ne nude nam ništa zauzvrat”, kaže Darija Pajić.

Ona ističe da se bori isključivo za djecu, jer bez djece nema ničeg, pa ni države.

“Ne tražimo milostinju, ne prozivamo nikoga, ali više ne možemo izdržati. Malo nam je laknulo kada smo čuli da je isplaćena naknada od države za treće i četvrto dijete, kao i da trudnice, i djeca neće morati da plaćaju participaciju. Mi se borimo se za djecu, jer šta je država bez djece. Danas ćemo predati naše zvanične zahtjeve – osnovni je da se ukine cenzus na dječiji dodatak, odnosno da svako dijete dobija dodatak od minimum 100 KM”, kaže Pajićeva.

Konkretnije o zahtjevima rekla nam je Vedrana Čamdžić, još jedna majka četvoro djece.

“Nismo tu da pravimo pobunu, nego da tražimo prava naše djece. Prvenstveno se to odnosi na – ukidanje cenzusa na dječiji dodatak, brže primanje djece u vrtiće, ukidanje PDV-a na osnovne potrepštine za bebu, osnovni lijekovi za djecu i trudnice da budu besplatni. Nisu samo ospen i amoksicilin osnovni lijekovi. Daćemo nadležnima evedeset dana rok da ispune naše zahtjeve, a onda ćemo opet izaći na ulicu, ukoliko ne dobijemo odgovor”, istakla je Vedrana.

Protreste majki i trudnica podržali su i članovi Udruženja “Četiri plus”.

(Mondo/V. Kerkez)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender