12. 05. 2021.
Saobraćaj: Novo skretanje u Srpsku ulicu kod Gradske uprave

Saobraćaj: Novo skretanje u Srpsku ulicu kod Gradske uprave

Banjaluka: Vandali namjerno uništavaju saobraćajnu signalizaciju

Na području Banjaluke primijećeno je namjerno uništavanje saobraćajne signalizacije i komunalne opreme, a posljednjih dana povećan je i obim vandalskog ponašanja u vozilima javnog prevoza putnika, navode iz gradskog Odjeljenja za komunalne i stambene poslove i poslove saobraćaja.

Prema njihovim navodima, lupanjem saobraćajnih ogledala, čupanjem saobraćajnih znakova i stajališnih oznaka, namjernim postavljanjem petardi i drugih eksplozivnih naprava, te lijepljenjem naljepnica kako bi se uništila signalizacija u 2015. godini načinjena je štata od oko 80.000 KM.

“Namjerno uništavanje saobraćajne signalizacije može ostaviti višestruke posljedice, jer se vozači dovode u zabludu, te se direktno ugrožavaju njihovi životi i životi ostalih učesnika u saobraćaju, a iz gradskog budžeta se moraju izdvajati dodatna sredstva, koja bi mogla biti utrošena u druge, korisnije svrhe”, ističu u Odjeljenju.

Oni dodaju da su nadležni organi u javnom prevozu evidentirali cijepanje sjedišta, krađe protivpožarnih čekića iz autobusa, uništavanje plastičnih i metalnih dijelova u unutrašnjosti autobusa, ispisivanje grafita i poruka, čime se, osim oštećenja, narušava i estetski izgled autobusa.

Kada je riječ o komunalnoj opremi, evidentno je uništavanje i oštećenje korpi za otpatke, opreme na dječijim igralištima, poklopaca na šahtovima i slivnih rešetki.

Na oko 60 dječijih igrališta u gradu najčešći problemi su paljenje korita tobogana, kidanje lanaca i sjedalica na ljuljaškama, te polomljene sjedalice na klackalicama i čupanje vrtuljaka iz betonske podloge.

U Odjeljenju za komunalne i stambene poslove i poslove saobraćaja grada Banjaluka navode da je 2015. godini za opravku korpi za smeće utrošeno 2.344 KM, a za održavanje dječijih igrališta 22.267 KM.

Tokom prošle godine, zamijenjena su ukupno 42 poklopca na šahtovima i za to je utrošeno 13.510 KM, a zamijenjena je 131 rešetka na slivnicima, za šta je izdvojeno 44.250 KM.

Gradska uprava Banjaluka apeluje da građani ne uništavaju saobraćajnu signalizaciju i komunalnu opremu, te da svako oštećenje ili otuđenje opreme prijave Odjeljenju i to na telefonski broj 051/244-593 ili Komunalnoj policiji na broj 051/306-464.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender