18. 05. 2021.
„Lakoća poslovanja“ u BiH: Za pokretanje biznisa potrebno 67 dana

„Lakoća poslovanja“ u BiH: Za pokretanje biznisa potrebno 67 dana

„Lakoća poslovanja“ u BiH: Za pokretanje biznisa potrebno 67 dana

U posljednjem izvještaju “Doing Business” o lakoći poslovanja, Svjetska banka navodi da je za pokretanje biznisa u BiH potrebno 67 dana i 12 procedura.

Goran Miraščić, savjetnik federalnog premijera Fadila Novalića, u izjavi za “Avaz” navodi da federalne vlasti za samo nekoliko mjeseci ove brojke mogu, u najmanju ruku, prepoloviti, odnosno duplo skratiti procedure i vrijeme potrebno za registriranje preduzeća.

„Najkasnije do kraja juna trebalo bi doći do uspostavljanja “one-stop-shopova” u jedinicama lokalne uprave, odnosno jednošalterskog sistema registracije poslovnih subjekata. Ova mjera podrazumijeva pojednostavljenje i skraćivanje vremena potrebnog za registraciju poslovnih subjekata. To će biti krupan korak za privlačenje investitora“,  tvrdi Miraščić.

Kao konstantna mjera u Reformskoj agendi navedeno je i “pojednostavljenje registracije poslovnih subjekata”. Miraščić ističe da se radi o mjeri koja podrazumijeva i donošenje određenih zakonskih rješenja na nižim nivoima vlasti.

„Kada je riječ o skraćivanju i pojednostavljenju procedura za pribavljanje građevinskih dozvola i priključaka za struju, gdje kao država, prema izvještaju Svjetske banke, također loše stojimo, u pripremi su određeni podzakonski akti. Međutim, ima tu dosta i podijeljene nadležnosti da se skrate rokovi za navedene procedure“, kaže Miraščić.

Napominje da Ministarstvo finansija FBiH radi na definiranju pravnog okvira za multilateralne kompenzacije i plaćanje, što će, kako objašnjava, dosta ograničiti rokove plaćanja.

„Riječ je o tome da se, naprimjer, preduzećima koja imaju određena međusobna dugovanja omogući da se ti dugovi poravnaju. Tako im se stvara dodatna mogućnost da firme nastave s poslovanjem, odnosno da izbjegnu potencijalni stečaj“, navodi on.

Miraščić je podsjetio da je u FBiH nedavno usvojen i Zakon o direktnim stranim ulaganjima, koji pravi povoljniju klimu za privlačenje stranih investicija.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender