12. 05. 2021.

Mihajlović: Srbiji ne bi odgovarao referendum u RS

Srbiji nikako ne bi odgovaralo da se u Republici Srpskoj održi referendum, ocijenila je za Danas Zorana Mihajlović, potpredsjednica Vlade Srbije. Kao razlog za takav stav ona navodi da bi najavljeno održavanje referenduma u RS poremetilo stabilnost u regionu do čega je Srbiji mnogo stalo i zbog čega joj ostvarenje namjera Milorada Dodika “nikako ne bi odgovaralo”.

“Zato je premijer Srbije Aleksandar Vučić zamolio predsjednika Milorada Dodika da razmisli o održavanju referenduma, a protiv referenduma se izjasnio i predsjednik Srbije Tomislav Nikolić”, ističe Mihajlović za Danas.

Prema njenim riječima, Srbija poštuje teritorijalni integritet BiH, a Beograd želi najbolje moguće odnose sa Sarajevom.

“Srbija je garant Dejtonskog sporazuma na osnovu koga imamo specijalne veze sa Republikom Srpskom. Koliko Srbija poštuje RS i naš narod koji živi u njoj, pokazali smo i 9. januara kada se gotovo čitava Vlada Srbije okupila na obilježavanju Dana RS”, smatra potpredsjednica Vlade Srbije.

Bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović rekao je juče da su odnosi Sarajeva sa Beogradom u ovom trenutku “oscilirajući”. On je izjavio da želi da vjeruje u iskrenost poruke Aleksandra Vučića da je Srbiji stalo da sa BiH ima najbolje odnose u regionu. Izetbegović je, u intervjuu za sarajevsku RT1, zamjerio premijeru Vučiću to što je u Banjaluku, na obilježavanje Dana RS, došao u “takvom sastavu” umjesto da je došao “možda, neki ministar”.

Bošnjački član Predsjedništva BiH i predsjednik SDA smatra da Vučić pokušava da približi odnose Sarajeva i Banjaluke, ali tako što, kako je rekao, “igra jednu igru u kojoj smo za sada i mi iz BiH u pravu, a i Dodik je u pravu, pa je blizak i Banjaluci, pa je blizak i Sarajevu”.

“Posljednja pozitivna odluka sa njegove strane je da ne podrži referendum, da jasno i javno kaže Miloradu Dodiku da ne ide u referendum. Nadam se da će Dodik uvažiti i uzeti u obzir takav stav. Da li će gospodin Vučić uspjeti da sve to približi i da pomogne da se stvari pomiruju i da idu kuda treba, vidjećemo. Jedan dan nisam zadovoljan sa onim što radi, drug dan jesam zadovoljan onim što kaže i uradi”, rekao je Izetbegović.

U kontekstu činjenice da bi na proljeće izborni talas mogao da zahvati više zemalja u regionu (Srbiju, Kosovo, Makedoniju, Crnu Goru), pa i u kontekstu ostvarenja namjere Milorada Dodika o referendumskom izjašnjavaju građana RS, Zorana Mihajlović odgovara na pitanje Danasa o tome da li bi to moglo da poljulja dodatno stabilnost i bezbjednost tako što napominje da “rijetko koja zemlja regiona može da se pohvali političkom stabilnošću kao što je Srbija ima već dvije godine”.

“I to je prevashodna zasluga premijera Aleksandra Vučića i njegove regionalne politike. Međutim, posljednja dešavanja u susjedstvu i sve ono što tek očekuje zemlje regiona ne daju nam pravo za optimizam, već mnogo više za strepnju. Upravo zato Srbija mora da ostane stabilna. A stabilna će ostati samo ako poslije vanrednih izbora dobije novu vladu sa širokom podrškom u parlamentu. Uvjerena sam da će SNS biti okosnica i nove vlade”, ističe sagovornica Danasa.

Ona dodaje da bez politički stabilne Srbije nema stabilnog regiona, što je preduslov za dolazak investicija i otvaranje novih radnih mesta.

“Politički jaka i stabilna Srbija moći će da odoli i svim bezbjednosnim iskušenjima u regionu, ali i da svojim građanima obezbijedi mir i sigurnost. Zato vjerujem da će građani na izborima pokazati mudrost i odgovornost i da će podržati naše napore da Srbija ostane politički stabilna”, zaključuje Mihajlovićeva u predizbornom duhu.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender