15. 05. 2021.
Mit je otkriven: Kojot je brži od Ptice Trkačice

Mit je otkriven: Kojot je brži od Ptice Trkačice

Mit je otkriven: Kojot je brži od Ptice Trkačice

Crtani film uz koji je odrasla moja generacija svakako je Pera Kojot super genijalac koji neuspješno pokušava da uhvati Pticu Trkačicu.

Osmišljen kao jedan od zlih likova, negativac koji će biti omražen među klincima. Ipak Pera nije običan negativac, njega smo svi obožavali. Istina je da je njegova želja bila da pojede Trkačicu ali to je nekako bilo simpatično, vjerovatno zbog njegovih genijalnih ideja kako da je uhvati.

Toliko je bio omiljen da je snimljen i crtani u kojem Pera zaista uhvati Trkačicu i pojeo je, nezvanično Majkl Džordan lično je platio da se snimi ta epizoda.

Naučnici kažu da je najveća izmjerena brzina “Velike trkačice” (Geococcyx californianus) oko 42 km/h, dok je najveća brzina koju može da dostigne Kojot (Canis latrans) 69 km/h, što nas dovodi do zaključka da bi Pera u stvarnom životu lako uhvatio Trkačicu. 

U crtanom filmu ipak nije tako, pa je pitanje zašto se Pera poigrava sa Trkačicom?

Možda on i ne želi da je pojede, možda bi mu bilo dosadno bez nje, možda je to jednostavno metafora za ljubav, ili za nešto prema čemu stalno težimo.

Kada bi dostigli to ka čemu težimo a da ne pomjeramo granice konstantno, zar nam ne bi bilo dosadno i besmisleno nakon uspjeha?!

Jednostavno je tako i u ljubavi, muškarcima je u genima da budu lovci, ne da budu lovina, što sve češće postaje praksa kod nas.

Budi moja Ptica Trkačica ja ću biti tvoj Pera Kojot!

Beep beep!

(Novak Čičković/mojKontakt)

 

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender