14. 05. 2021.
Zašto je prezime Jovanović “nepoželjno” Hrvatskoj

Zašto je prezime Jovanović “nepoželjno” Hrvatskoj

Zašto je prezime Jovanović “nepoželjno” Hrvatskoj

Zastupnik liste “Most” i profesor ustavnog prava Robert Podolnjak nije promijenio prvobitno prezime Jovanović zato što je Srbin, već zato što je to “najsrpskije prezime”, navode hrvatski portali.

Podolnjaka, koji je prezime promijenio početkom devedesetih godina, u nekoliko navrata prozvao je hrvatski premijer Zoran Milanović, ustvrdivši da je ovaj novi saborski zastupnik promijenio “pet stranaka i dva prezimena”.

Milanović je i u nedavnom nastupu na HRT-u pokrenuo pitanje česte promjene prezimena zbog srpskog i drugih nehrvatskih “prizvuka” i optužio Podolnjaka da se nije borio, već da je išao linijom manjeg otpora.

Portali prenose da je Podolnjak, varaždinski profesor ustavnog prava, opširno pisao o promjeni prezimena 1992. godine u “Varaždinskim vijestima”, tvrdeći da nije Srbin.

On je tada objasnio da je Hrvat koji je igrom slučaja nosio srpsko prezime, a koje nije bilo rođeno prezime ni njegovog oca, kao ni djeda.

Podolnjak je, svojevremeno, 1992. godine, u tekstu pod nazivom “Bez generaliziranja”, odgovarajući na komentar novinarke “Varaždinskih novina” da je u tom gradu predato 120 zahtjeva za promjenu imena, napisao da je Hrvat koji je slučajno nosio srpsko prezime.

Njegovog pradjeda, kako tvrdi Podolnjak, usvojio je čovjek sa prezimenom Jovanović nakon što je ovaj ostao bez roditelja u Sremskoj Mitrovici.

I djed i otac Roberta Podolnjaka izjašnjavali su se kao rimokatolici i Hrvati, a Podolnjak 1992. godine uzima majčino prezime i prilaže kao dokaz kopije rodnih listova svojih predaka.

Podolnjak je naveo da se u Varaždinu nikada nije osjećao ugroženo zbog prezimena koje je nosio, ali ga je promijenio jer nije želio da njegovo dijete nosi “hipoteku prezimena Jovanović, koje je, vjerovatno, najčešće i možda najsrpskije od svih tipičnih srpskih prezimena”.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender