12. 05. 2021.
Banja Luka: Vrbas kao deponija smeća

Banja Luka: Vrbas kao deponija smeća

Banja Luka: Vrbas kao deponija smeća

Umjesto u Ramićima, smeće završava u Vrbasu i tako već godinama. Zbog nesavjesnih Banjalučana koji otpad bacaju u Vrbas, u pojedinim dijelovima grada, korito ove rijeke izgleda kao deponija smeća.

Najbolje to znaju, mještani Priječana, koji žive u neposrednoj blizi rijeke. Kažu, baca se sve i svašta – od komada namještaja, do plastične ambalaže. Nije rijetkost da se otpad gomila na obali, pa se zbog smeća i neugodnih mirisa, Vrbasu uopšte ne može ni prići.

“Konstantan protok smeća ide ovom rijekom, a na kraju vidite i sami da je rijeka Vrbas odnosno korito rijeke Vrbas nažalost na ovaj način okićeno kao da je riječ o novogodišnjim praznicima, koliko kesa nažalost visi sa samih stabala uz samu rijeku”, rekao je Nebojša Tojagić iz Priječana.

“Pa ovako ništa, ljudi dođu do vode ali zbog prljavštine i smrada ne mogu ostati”, rekao je Ljubomir Lalić iz Priječana.

Sa mještanima Priječana, saglasni su i iz Eko udruženja Ušće. Objašnjavaju, glavni uzorok ovog problema su neredovne inspekcijske kontrole.

“Mogli su obale malo bolje da čuvaju i pripaze, ovde je malo naselje Roma koji su uzeli gore kontejnere, skupljaju željezo, ali koliko god ga skupljali, toliko ga i bacaju uz rijeku, obale”, rekao je Mile Petrušić iz Eko Ušća.

Na samo stotinu metara od Rebrovačkog mosta na samoj obali rijeke Vrbas, nalazi se jedno manje odlagalište smeća.

I dok se gradjani žale na otpad, iz gradske uprave uvjeravaju da će se inspekcijske kontrole pojačati. Pogotovo u prigradskim naseljima.

“Mi ćemo u saradnji sa komunalnom policijom naravno pojačati kontrole i u toj oblasti, naglašavam ponovo da se radi o komunalnom redu ako su manje količine otpada i to bi trebalo komunalna policija da evidentira”, rekao je načelnik Odjeljenja za inspekcijske poslove Slaviša Sandić.

A kontrole je odavno trebalo pooštriti,poručuju mještani koji žive uz Vrbas.

(ATV)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender