12. 05. 2021.
Otvoreno pismo zbog katastrofalnog rada Suda i Tužilaštva BiH

Otvoreno pismo zbog katastrofalnog rada Suda i Tužilaštva BiH

Dvije godine zatvora za Dževada Salčina

Nekadašnji pripadnik odreda “Zulfikar” Dževad Salčin osuđen je danas pred Sudom BiH na dvije godine zatvora za ratni zločin nad srpskim civilima i ratnim zarobljenicima.

Salčin je optužen da je kao pripadnik odreda “Zulfikar” u martu 1993. godine ispred hotela “Mrazište” na planini Igman odrezao gornji dio uva zatvoreniku Draganu Vukoviću zvanom Vojvoda.

Sudski proces protiv Salčina trajao je više od dvije godine.

Tužilaštvo BiH je tokom dokaznog postupka, s obzirom da je Dragan Vuković preminuo, pročitalo tri njegove izjave u kojima je ispričao da mu je na Igmanu izvjesni Salčin zvani Struja odsjekao gornji dio uva, dok su se prisutni vojnici smijali tome.

“Kasnije me Salčin patikom udario po uvu koje je bilo zamotano zavojima, rekavši da mi nisu potrebni zavoji”, naveo je Vuković u jednom od iskaza.

O odsijecanju uva nožem govorila je i Draganova supruga Vesna, koja je navela da joj je muž ispričao da mu je Salčin nožem odsjekao dio uva. Ona je dodala da je kasnije saznala da je riječ o Dževadu Salčinu zvanom Struja.

Svjedok Miladin Borović rekao je da je gledao kako je čovjek s nadimkom “Struja” odsjekao uvo Draganu Vukoviću. “Uzeo je nož, skočio mu za vrat, a Dragan je počeo vrištati. Odsjekao mu je uvo, a ostali vojnici su dobacivali da odsiječe i drugo, da bude isto”, ispričao je svjedok.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender