11. 05. 2021.
Konačno: Uklanjaju se nelegalne naplatne kućice

Konačno: Uklanjaju se nelegalne naplatne kućice

Konačno: Uklanjaju se nelegalne naplatne kućice

Naplatne kućice na magistralnom putu u Glamočanima kod Laktaša i definitivno odlaze u prošlost. Rukovodstvo preduzeća “Putevi Republike Srpske” odlučilo je da ih ukloni, ali najranije za šest mjeseci. Prvi korak je izmjena regulacionog plana i raspisivanje tendera.

“Moramo ispoštovati zakonske korake. Koliko će to koštati, odrediće tržište kad raspišemo tender”, poručuje Duško Gojić, direktor JP “Putevi Republike Srpske”.

Gojić poručuje da će kućice prodati na licitaciji. Njihovo uklanjanje, kaže, ne bi trebalo da bude skupo, ali priznaje da će za zatvarenje otvorenih dijelova puta, morati da izdvoje priličnu svotu iz državne kase.

Tokom protekle dvije i po godine naplatne kućice u Glamočanima koje su koštale 2.100.000 maraka nisu donijele ni marku zarade. U njima nije naplaćena ni jedna putarina, ali su zato bile predmet žalbe brojnih vozača.

Vozači su se žalili da ne mogu da uspore na vrijeme, a nemali broj je onih koji su automobilom udarili u zaštitnu ogradu.

Iz MUP-a Srpske ranije su poručili da se na toj dionici dogodi od 15 do 20 udesa godišnje, a iz Puteva odgovaraju- sve zbog nepažnje vozača. Za izgradnju kućica očigledno niko neće odgovarati. Okružno tužilaštvo obustavilo je istragu protiv direktora Puteva, Nedeljka Kneževića i Mladena Lazendića. Obojica tvrde da je to logičan epilog jer su radili po Zakonu.

” Niko tu nije radio ništa samovoljno, bili su svi upoznati, sve institucije. Meni je žao što Ministarstvo saobraćaja i veza pokušava odgovornost da prebaci na bivšu upravu na nas. Sve su znali i volio bih sada vidjeti kako će oni izaći na kraj sa ovim problemom”, kaže Nedeljko Knežević, bivši direktor JP “Putevi RS”.

I Mladen Lazendić poručuje da su za projekat imali saglasnost resornog Ministarstva i Vlade. Nelogično je, kaže, da su im odobrili krediti za izgradnju koji je trebalo da vraćaju naplatom putarina. Ministar Neđo Trninić odgovara da njegov resor nikada nije podržao taj projekat.

“Ja bih volio da vidim taj dokument gdje je ministarstvo dalo saglasnost. Znači, sigurno nije dalo saglasnost niti je Vlada, na šta se oni često pozivaju. Vlada im je odobrila kredit, protiv čega je bilo Ministarstvo”, objašnjava Neđo Trninić, ministar saobraćaja i veza RS.

Izgradnja kućica kod Robota počela je 2012. godine, a, godinu kasnije izmijenom zakona zabranjena je naplata putarine na magistralnim putevima. Iz Puteva su od resornog ministarstva tražili prekategorizaciju dionice M16 u brzu cestu kako bi počeli naplatu putarine u Glamočanima, ali je nisu dobili. Dok bivše rukovodstvo i ministar prebacuju odgovornost jedni na druge, najmanje tri miliona iz džepa građana otišlo je u vjetar.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender