13. 05. 2021.
Đurić: Srbija će preispitati učešće u dijalogu sa Prištinom

Đurić: Srbija će preispitati učešće u dijalogu sa Prištinom

Đurić: Srbija će preispitati učešće u dijalogu sa Prištinom

Šef Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je da je presuda od devet godina zatvora lideru Građanske inicijative “Srbija, demokratija, pravda” /SDP/ Oliveru Ivanoviću “crvena linija” i da je vrijeme da Beograd preispita učešće u pregovorima sa Prištinom u Briselu.
On je istakao da je Srbija zgrožena osuđujućom presudom Ivanoviću, koja nema veze ni sa pravom, ni sa pravdom.

“Reč je o gruboj nepravdi. Jedan čovek treba da leži u zatvoru kao talac da bi se nekom dali politički ustupci i stvarao lažni balans pred formiranje tribunala za ratne zločine OVK nad Srbima. U takvoj atmosferi treba ozbiljno razmotriti da li treba nastaviti dijalog sa Prištinom”, rekao je Đurić za “Blic”.

On je dodao da je ta presuda ujedno i “politička poruka Srbiji i način da se cijela država ponizi”.

“Moramo naći pravu meru odgovora. Srbija je uvek bila za normalne odnose,ali ne možemo da trpimo da bilo ko ponižava Srbiju. Tome mora doći kraj”, istakao je Đurić.

On smatra da presudom , kao ustupkom, predstavnike Prištine pokušavaju da namame da nastave dijalog sa Beogradom 27. januara.

Prema saznanjima “Blica”, slučaj Ivanović i dijalog u Briselu biće ključne teme sjednice Vlade po povratku premijera Srbije Aleksandra Vučića iz Davosa.

Euleksovo sudsko vijeće u Osnovnom sudu u Kosovskoj Mitrovici izreklo je Ivanoviću kaznu zatvora od devet godina zbog optužbi da je navodno počinio ratne zločine 1999. godine nad civilima u tom gradu.

Ostala četvorica optuženih Srba, bivši policijski pukovnik Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije Dragoljub Delibašić, profesor Aleksandar Lazović, advokat Ilija Vujačić i pravnik Nebojša Vujačić oslobođeni su optužbi.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender