15. 05. 2021.
Ivanić protiv povlačenja Srba iz PS BIH

Ivanić protiv povlačenja Srba iz PS BIH

Ivanić: U EU bismo riješili svoje unutrašnje razmirice

Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić rekao je da bi bio jako zadovoljan kada bi BiH bila dio EU, jer se tu nalazi ključ za rješavanje unutrašnjih razmirica u BiH.

On je napomenuo da je BiH uvijek bila mirnija i stabilnija kao dio neke šire zajednice.

“Sve dok smo izolovani, mi se tu varakamo ko će koga prevariti i izmanipulisati, a tu velike sreće nema, zato bi nam jako pomogao taj put ka EU”, rekao je Ivanić sinoć za TV1.

Govoreći o statusu Srba u Federaciji BiH /FBiH/, kao i Bošnjaka i Hrvata u Republici Srpskoj, Ivanić je konstatovao da tu postoji velika razlika, te napomenuo da Srbi u FBiH nisu konstitutivni ni u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, ni u Posavskom, kao ni u Sarajevskom kantonu.

“Bošnjaci u Republici Srpskoj imaju legitimno izabrane predstavnike u Narodnoj skupštini. Mi imamo samo jednog predstavnika u FBiH koji je izabran u parlament, mislim iz Drvara, iz reda SNSD-a, i mi ne možemo u Federaciji da u Domu naroda federalnog parlamenta popunimo Klub Srba. U Srpskoj postoji Vijeće naroda koje je popunjeno od bošnjačkih i hrvatskih predstavnika”, naveo je Ivanić.

Ivanić je korigovao svoju raniju izjavu u vezi sa terminom podnošenja kredibilne aplikacije BiH za članstvo u EU, s obzirom da je sinoć najavio da bi to moglo da se desi “u prvih desetak ili petnaest dana februara, kada se stvore pretpostavke fizičke prirode, kada bude imao ko da primi aplikaciju”.

Prema njegovim riječima, ostalo je da se jasnije definišu stvari po pitanju mehanizma koordinacije.

“Ne mislim da je tu ostalo puno nerazriješenih stvari koje bi trebalo da budu bilo kakav problem, vjerujem da ćemo to uspjeti uraditi, ali to je dominanto pitanje odnosa kantona, to jest, malo više pitanje FBiH nego Republike Srpske”, istakao je Ivanić.

On je upozorio da je malo problematičniji dio koji se tiče prilagođavanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU, te da bi to moglo imati negativne posljedice po poljoprivredu ako se prenaglo otvori tržište.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender