15. 05. 2021.
Parastos za Srbe iz Ravnih Kotara

Parastos za Srbe iz Ravnih Kotara

Parastos za Srbe iz Ravnih Kotara

U Crkvi Svetog Marka u Beogradu danas će biti služen parastos za Srbe iz Ravnih Kotara koji su ubijeni prije 23 godine u vojnoj akciji hrvatske vojske “Maslenica” i na Malom Alanu.

Parastos, sa početkom u 11.00 časova, organizuje Udruženje porodica nestalih i poginulih lica “Suza” sa sjedištem u Beogradu. Nakon parastosa u Tašmajdanskom parku biće položeno cvijeće na spomen ploču stradalim Srbima.

Hrvatske oružane snage su 22. januara 1993. godine izvršile agresiju pod kodnim nazivom “Maslenica” na južne dijelove Republike Srpske Krajine, što je bila treća po redu agresija Hrvatske na zaštićeno područje UN.

U ovoj agresiji na srpskoj strani poginulo je 348 vojnika i civila, među kojima 35 žena i troje djece do 12 godina. Osam lica se još vodi na listi nestalih. U zbjegovima je umrlo još 165 lica, uglavnom starije populacije.

Iz ravnokotarskih sela protjerano je više od deset hiljada Srba, koji su se raselili širom svijeta.

Јedan od težih zločina, već prvog dana agresije, desio se na prevoju Mali Alan na Velebitu, u neposrednoj blizini osmatračnice Unprofora, kada su pripadnici hrvatske specijalne policije, mučki, iz zasjede, ubili i masakrirali 22 pripadnika Srpske vojske Krajine s područja Gračaca, među kojima i dvadesetšestogodišnju bolničarku Dušanku Gaćeša.

Operaciju “Maslenica” planirali su i izveli Јanko Bobetko, Ante Gotovina, Ante Roso, Mirko Norac i Mladen Markač, uz znanje i odobrenje Franje Tuđmana, tadašnjeg predsjednika i vrhovnog komandanta oružanih snaga Hrvatske.

U vrijeme ove agresije načelnik artiljerije sektora “Velebit” bio je kosovski Albanac Agim Čeku, kasniji kosovski zvaničnik, od čijih su granata, usljed neselektivnog granatiranja po dubini područja opština Benkovac i Obrovac, najviše stradali civili.

Iako je agresija izvršena na zaštićenu zonu UN i pred očima mnogobrojnih pripadnika Unprofora, do sada ni pred međunarodnim niti pred domaćim sudovima niko nije procesuiran za zločine nad Srbima počinjene u ovoj akciji.

I poslije 23 godine ravnokotarska sela su još “siva zona” povratka prognanih Srba.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender