18. 05. 2021.

Dan Republike Srpske se slavi u Štutgartu

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić rekao je Srni da je ovogodišnje obilježavanje Dana i krsne slave Republike Srpske u Štutgartu veoma značajno, imajući u vidu prošlogodišnji nasrtaj i pokušaj Ustavnog suda BiH da ograniči obilježavanje ovog datuma.

On je naglasio da, osim organizacije proslave 9. januara u Štutgartu, ne treba zaboraviti ni druge aktivnosti Predstavništva Republike Srpske u Njemačkoj koje su od interesa za afirmaciju i razvoj Srpske.

Prema njegovim riječima, Vlada Srpske, ministarstvo na čijem je čelu i Predstavništvo Srpske u Njemačkoj u protekloj godini realizovali su niz značajnih privrednih aktivnosti, prvenstveno organizaciju privrednog foruma koji je već dao rezultate i otvorio mogućnosti saradnje njemačkih privrednika sa privrednicima iz Srpske.

“Svakako da su putem našeg predstavništva realizovane i druge aktivnosti posebno u periodu poplava u Srpskoj kada je trebalo pokazati humanost i podršku Republici Srpskoj organizacijom mnoštva humanitarnih akcija”, rekao je Đokić večeras u Štutgartu na proslavi Dana i krsne slave Republike Srpske – Svetog arhiđakona Stefana.

On je naglasio da je putem Predstavništva Republike Srpske u Njemačkoj za pomoć poplavljenom stanovništvu u Srpskoj prikupljeno oko 270.000 evra i na desetine kamiona robe.

“Naše predstavništvo u punom kapacitetu radi i tu smo da podržimo njegov rad i da razvijamo i nove aktivnosti”, naglasio je Đokić.

Večerašnjoj proslavi Dana i krsne slave Republike Srpske u Štutgartu, koja se održava u organizaciji Predstavništva Republike Srpske u Njemačkoj, osim ministra Đokića, prisustvuju i potpredsjednik Vlade Srpske Srebrenka Golić i savjetnik predsjednika Srpske Miladin Dragičević.

Na svečanosti su i mnogi ugledni privrednici, predstavnici asocijacija i klubova naših građana iz Njemačke, Italije i Švajcarske, te brojni građani iz Srpske koji žive u Njemačkoj.

Svečani čin rezanja slavskog kolača obavili su sveštenici Srpske pravoslavne crkve u Štutgartu, a upriličen je i kulturno-umjetnički program na kojem će učestvovati srpska folklorna udruženja.

MANIFESTACIЈA ЈEDINSTVA U OBILjEŽAVANjU DANA REPUBLIKE

Potpredsjednik Vlade Republike Srpske Srebrenka Golić rekla je da je obilježavanje Dana Republike Srpske koje večeras u Štutgartu organizuje Predstavništvo Srpske u Njemačkoj posebno značajno jer se njime manifestuje i jedinstvo i neslaganje sa odlukom Ustavnog suda BiH, kojom je 9. januar osporen kao Dan Republike.
“Mi smo danas ovdje i da našim građanima u dijaspori, ali i prijateljima Republike Srpske koji su došli da zajedno sa nama obilježe naš praznik, prenesemo poruku da, kako je to i predsjednik Republike rekao 9. januara, naša politika nije politika negacije i mržnje, da naša politika nije negacija BiH, ali da poštujemo subjektivitet i suverenitet Ustavne BiH, kako je to predviđeno Dejtonom”, rekla je Golićeva Srni.

Golićeva, koja u Štutgartu prisustvuje proslavi Dana i krsne slave Republike Srpske – Svetog arhiđakona Stefana, rekla je da je poruka Srpske i danas da ostaje privržena ideji evropskih normi i da će uvijek biti dio dobrih rješenja, koja su dobra za sve.

“Ali, naša poruka je i da nećemo žrtvovati svoja ovlaštenja i svoje nadležnosti nizašta, pa ni za primamljiv pokretni cilj, kako danas izgleda EU”, istakla je Golićeva i dodala da je Republika Srpska za protekle 24 godine dokazala snagu i sposobnost da preživi rat, sanira posljedice, a onda i da se u miru razvija.

Ona je naglasila da je Srpska dokazala da je samoodrživa i da ima prijatelje od onih u EU, preko Rusije do daleke Kine.

Prema njenim riječima, prisustvo obilježavanju Dana i krsne slave Republike Srpske u Štutgartu delegacija Vlade Srpske će iskoristiti i da vlasnicima i predstavnicima 15 njemačkih firmi, između ostalih, i predstavnicima čuvenog “Boša”, predsjedniku Evropa kluba iz Štutgarta Fridrihu Faustenu, te predstavnicima njemačkih banaka predstavi Ekonomsku politiku za 2016. godinu, te privredne potencijale Srpske, kao i reforme koje su sprovedene u prethodnom periodu.

“S pravom očekujemo zainteresovanost i uspostavljanje novih veza koje mogu dovesti do snažnijeg ulaganja njemačke privrede u Republiku Srpsku”, istakla je Golićeva.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender