14. 05. 2021.

Šta sve Facebook zna o vama

Ako koristite Facebook, znate šta možete da očekujete. Facebook je besplatan i zabavan za korišćenje, a ponekad i veoma potreban ukoliko ste član neke grupe i koristite ovu društvenu mrežu za komunikaciju sa ostalim članovima.

Ali, u zamjenu za to, morate da dozvolite sajtu da prati sve vaše aktivnosti kako bi vam oglašivači prikazali ono što biste voljeli da kupite.

Drugim riječima, ne možete isključiti opciju a da nastavite sa korišćenjem svih pogodnosti koje pruža najpopularnija društvena mreža na svijetu.

Međutim, dosta toga možete da kontrolišete u vezi sa reklamama koje vam se pojavljuju na Facebook-u. Takođe, možete i podesiti nalog kako bi Facebook prestao da „gleda“ šta radite na internetu kada niste ulogovani na svoj Facebook profil.

Mnogo je rezloga zbog kojih treba da provjerite u podešavanjima šta ste sve dozvolili Facebooku i koje podatke ste ustupili ovoj društvenoj mreži. Privatnost je jedna od njih.

Facebook koristi tri načina kako bi došao do određenih podataka koji imaju veze sa vama:

Prvi – Podaci koje vi sami ostavljate (ime, prezime, datum rođenja, adresa stanovanja i drugi lični podaci).

Drugi – Šta sve radite dok ste ulogovani na svoj Facebook nalog, uključujući šta ste sve lajkovali, gurpe kojima ste se priključili, fotografije i linkove koje ste dijelili i druge stvari na koje ste kliknuli.

Treći – Šta sve radite van Facebooka, koje sajtove posjećujete. Mnogi od njih prate vaše aktivnost uz pomoć kolačića ili drugih sličnih tehnologija. Facebook ih kasnije čita kako bi vam servirao određene reklame.

Lako je vidjeti šta direktno dijelite na Facebook-u, na svom Timeline-u. Međutim, da biste vidjeli šta Facebook misli da će vam se svidjeti, treba da pronađete alatku po imenu Ad Preferences. Facebook je objasnio kako da pomenutu alatku pronađete. Pogledajte ovde. Odatle možete podesiti sve u vezi sa reklamama i na neki način onemogućiti Facebook-u da vam prikazuje reklame određenih oglašivača.

No, to ne znači da će Facebook prestati da vam prikazuje reklame, ili da će ih smanjiti.

Facebook upozorava da čak i kada promjenite podešavanja, postoji mogućnost da ćete i dalje vidjeti reklame u vezi sa stvarima koje vas ne zanimaju.

Kako da Facebook ne prati vaše online aktivnosti van Facebook naloga?

Facebook prati vaše online aktivnosti kako bi vam prikazao reklame. U podešavanjima profila ovo možete isključiti. Facebook neće prestati da vam prikazuje reklame, samo neće koristiti vaše veb aktivnosti kako bi vam prikazao one stvari koje vas interesuju.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender