15. 05. 2021.
Srbi traže svoj kanton u FBiH!

Srbi traže svoj kanton u FBiH!

Srbi traže svoj kanton u FBiH!

Kada počnu najavljene ustavne promjene u Federaciji BiH predstavnici srpskog naroda tražiće da Drvar, Glamoč i Grahovo dobiju poseban status u okviru ovog entiteta!

U okviru zvaničnih pregovora o najavljenim ustavnim promjenama u Federaciji BiH, odnosno o formiranju hrvatskog i bošnjačkog “megakantona”, predstavnici Srba u ovom entitetu zahtijevaće da i oni dobiju svoju teritorijalnu formaciju, odnosno svojevrsni savez povratničkih srpskih opština, jer tvrde da, za razliku od Bošnjaka i Hrvata u RS, oni u FBiH nemaju poziciju koja bi im garantovala bezbjednost i konstitutivnost!
Ova inicijativa prvi put je iznesena prije nekoliko godina, a srpski predstavnici kažu da će je ponovo aktivirati, jer je njihov položaj sve teži, piše “Press RS”.
Prema riječima Mile Marčete, poslanika u Parlamentu FBiH, Srbi povratnici traže poseban status unutar Federacije BiH, jer trenutno nisu konstitutivan narod u ovom entitetu.

“To može biti jedna vrsta kantona ili posebne organizacije, koja bi, kao cjelina bila pod krovom Federacije BiH. Smatramo da bi trebalo formirati savez opština, a ako nekome bode oči da se to zove savez srpskih opština, ta odrednica može biti zamijenjena.

U tom savezu bili bi Drvar, Glamoč i Grahovo, a nije sporno da bude i neka multietnička opština, kao što je Ključ i slično. Moramo imati neki autoritet, zakonske i ustavne norme koje bi nam garantovale konstitutivnost i vratile osjećaj da smo dio ovog društva”, rekao je Marčeta za Press RS.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender