11. 05. 2021.

Uhapšen Fahrudin Radončić, SIPA pretresla Avaz

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu BiH ušli su danas u Avaz Tvist Tauer, uhapsili Fahrudina Radončića i pretresli zgradu Avaza.

Pripadnici Sipe naoružani dugim cijevima upali su danas u zgradu Avaza i pretresaju redakciju Dnevnog avaza, potvrdili su novinari ovog lista. Postupajući po nalogu Tužilaštva BiH, policijski službenici Sipe uhapsili su Fahrudina Radončića. On je osumnjičen za krivično djelo ometanja rada pravosuđa prema članu 241. KZ BiH.

Uporedo sa lišenjem slobode, po naredbi Suda BiH vrše se pretresi na nekoliko lokacija. Kako N1 saznaje, preteresena je Radončićeva vikendica i spratovi tornja koje je koristio za svoje potrebe.

Iz Sipe je potvrđeno da je u okviru akcije “Lutka 2”, Radončić uhapšen na području Hadžića. Priveden je u službene prostorije Agencije radi kriminalističke obrade.

Kristina Јozić, portparolka SIPA, potvrdila je da je u toku pretres redakcije Avaza.

Prije dvije sedmice, prema nalogu Tužilaštva BiH uhapšen je Radončićev stranački kolega Bakir Dautbašić zbog sumnje da je podsticao svjedoke da lažno svjedoče u predmetu Tužilaštva BiH protiv Nasera Keljmendija, kao i predmetu koji se vodi na Kosovu.

Prema pisanju sarajevskih medija u predmetu Dautbašić i Šahman na više mjesta se spominje i Radončić. Prema navodima Tužilaštva BiH, Dautbašić i Šahman su pokušali uticati na svjedočenje Azre Sarić i to na više načina. Azri Sarić je prijećeno smrću te su joj obećavane različite pogodnosti. No, na Azru Sarić se pokušalo uticati i medijskom kampanjom u kojoj je optuživana za smrt jednog pacijenta UKCS-a koji je umro nakon vađenja zuba, a u čijem liječenju je učestvovala i Azra Sarić, piše Klix.

Dautbašić i Šahman su pokušali uticati na Azru Sarić u smislu da u svome svjedočenju za smrt Ramiza Delalića ni na koji način ne okrivljuje Fahrudina Radončića ili Nasera Keljmendija.
U sve aktivnosti koje je vodio Dautbašić, prema navodima Tužilaštva BiH, bio je uključen i Radončić. Bakir Dautbašić je redovno kontaktirao s Radončićem, a Tužilaštvo BiH posjeduje više sati presretnutih razgovora.

Nakon što je Bilsena Šahman po prethodnom dogovoru sa Dautbašićem dogovorila sa svjedokom Sarić da se njih dvije sastanu 17. decembra 2015. godine u Vogošći radi konačnog dogovora, sastale su se ispred hotela Park u Vogošći i razgovarale u putničkom vozilu Bilsene Šahman.

Azra Sarić je potvrdila da neće mijenjati svoju izjavu u odnosu na Fahrudina Radončića i da će o svemu ostalom ponoviti ono što je već izjavila ranije u izjavi koju je dala 8. aprila 2014. godine u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu, nakon čega je Bilsena rekla: “Šef traži da zaštitiš i Keljmendija“.

Nakon toga je Sarićevoj dala list papira na kojem je bio ispisan sadržaj koji treba posvjedočiti pred sudom, odnosno ponoviti da je izjavu u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu dala pod pritiskom medija, da je Ramiz prije ubistva bio u kući sa ženom i djecom, da Ramiz Delalić nikada nije bio u vezi s Azrom Radončić, da Ramiz Delalić nije imao nikakvih kontakata sa Šejlom Turković, da su se Ramiz Delalić i Naser Keljmendi pomirili i da nije bilo nikakvih sukoba među njima, da je Ramiz Delalić bio u lošim odnosima sa Gašijem i Zijadom Turkovićem. Azra Sarić je, pročitavši sadržaj teksta s tog papira, odgovorila Šahmanovoj: “To ne dolazi u obzir“.

Bilsena joj je potom odgovorila: “Znaš li koliko je Keljmendi opasan čovjek, poslaće nekoga odozdo da te odradi za 5.000 KM“, nakon čega je Azra Sarić na taj način zastrašena napustila vozilo.

Azra Sarić je 18. decembra 2015. godine pred Sudom BiH, kada je trebala svjedočiti putem videolinka po zamolnici Osnovnog suda u Prištini, saopštila sudu da ne smije svjedočiti zbog prijetnji i od suda je zatražila da se rasprava odgodi, nakon čega je njeno svjedočenje odgođeno za 13. januar 2016. godine, a svjedokinja Azra Sarić je prijetnje i zastrašivanje prijavila Tužilaštvu BiH.

Tužilaštvo je pribavilo i više presretnutih razgovora između Bakira Dautbašića i Fahrudina Radončića, kao i razgovore koje je Dautbašić vodio sa Bilsenom Šahman, Zijadom Hadžijahićem (zaposlenikom Ambasade SAD-a u BiH), ali i sa pojedinim novinarima.

Osumnjičeni su na Azru Sarić vršili pritisak i medijskom kampanjom protiv nje optuživši je da je odgovorna za smrt pacijenta Sabahudina Hukare koji je umro na UKCS-u nakon vađenja zuba.
Dautbašić, Šahman, ali i Radončić znali su da postoji mogućnost da je o svemu otvorena istraga, pa su različitim manevrima pokušali da je osujete.

Pokušavali su doći do direktora SIPA-e Perice Stanića, ali i iz drugih izvora saznati da li je istraga otvorena, ko je vodi i druge pojedinosti.

Takođe, Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu prijavili su Azru Sarić te su očekivali da u tom slučaju budu pozvani kao svjedoci.

Tužilac Mihajlović je također otkrio da je Fahrudin Radončić obećao Bakiru Dautbašiću i Bilseni Šahman da će preko šefa Misije OEBS-a u BiH Džonatana Mura intervenisati kako bi istraga u Tužilaštvu BiH bila zaustavljena.

Saopštenjem se, povodom hapšenja radončića  oglasio Urednički kolegij Dnevnog avaza navodeći da je riječ o brutalnom pritisku na slobodu medija i pokušaju zastrašivanja, s obzirom na to da su u redakciji Dnevnog avaza, pored inspektora, upad izvršili specijalci SIPA-e naoružani dugim cijevima.

“Za ovakvu demonstraciju sile nad našim novinarima i urednicima nije bilo potrebe, jer su Dnevni avaz i njegov izdavač Avaz-roto pres poznati po visokoprofesionalnom i transparentnom radu, bez ijedne mrlje u 20-godišnjoj istoriji. S tim u vezi, istražitelji Sipe-e, kao i u nekim ranijim slučajevima, na vrijeme su imali priliku da dobiju od nas sva potrebna saznanja te nije bilo potrebe za bilo kakvim prepadima. No, u ovom slučaj, kao i u prošlogodišnjem upadu u redakciju Kliksa, radi se o pokušaju notornog policijskog zastrašivanja naših urednika i novinara, što se pokušavalo i u više navrata ranije”, navodi se, između ostalog,  u saopštenju koje potpisuju glavni i odgovorni urednik Dnevnog avaza Faruk Vele i generalni direktor Avaz-roto presa Sead Numanović.

(Agencije)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender