14. 05. 2021.
Srbija zatražila izručenje Nasera Orića

Srbija zatražila izručenje Nasera Orića

Počinje suđenje Oriću

U Sudu BiH danas počinje suđenje ratnom komandantu tzv. Armije BiH u Srebrenici Naseru Oriću i njegovom saborcu Sabahudinu Muhiću, zbog zločina nad srpskim zarobljenicima 1992. na području Srebrenice i Bratunca.
Članovi 20 porodica ubijenih Srba iz Bratunca i Srebrenice prisustvovaće početku suđenja. Sekretar Saveza logoraša regije Birač, Vinko Lale, rekao je da se članovi ovih udruženja nadaju da će optužnica biti proširena i na ostale počinjene zločine nad Srbima u srebreničkoj i bratunačkoj opštini, kao i da će obuhvatiti još mnoge Orićeve saučesnike.Sud BiH potvrdio je 9. septembra prošle godine tri tačke optužnice protiv Orića i Muhića za zločin nad ratnim zarobljenicima, odnosno da su 1992. godine u mjestima Zalazje, Lolići i Kunjerac ubili tri zarobljenika srpske nacionalnosti Slobodana Ilića, Milutina Miloševića i Mitra Savića.

Optuženi su 19. oktobra negirali krivicu pred Sudom BiH.

Orićevi branioci su 9. novembra podnijeli podnesak Haškom tribunalu od kojeg su zatražili da naredi Sudu BiH obustavu postupka za ratne zločine u Srebrenici protiv njihovog branjenika s obzirom na to da mu se već sudilo za te zločine i da je 2008. godine u Hagu pravosnažno oslobođen krivice.

Tribunal u Hagu je 11. decembra odbio zahtjev Orićeve odbrane za obustavljanje postupka u Sudu BiH. U obrazloženju odluke navedeno je da je Orić u Hagu oslobođen krivice po komandnoj odgovornosti za ubistvo jedne osobe u policijskoj stanici Srebrenica i šest osoba u zgradi opštine, dok mu se trenutno na teret stavlja da je lično ubio jedno lice u selu Zalazje, kao i da je sa još jednim pripadnikom takozvane Armije BiH učestvovao u ubistvima dvije osobe u Bratuncu.

Sudija Mehanizma za međunarodne tribunale u Hagu Lin Dakjun smatra da se tačke optužnice u BiH o ubistvima bitno razlikuju od optužbi u Hagu kada se porede način, vrijeme i mjesto navodnih zločina.

Na statusnoj konferenciji, održanoj 24. novembra, tužilac Miroslav Јanjić najavio je ispitivanje 30 svjedoka, među kojima će biti jedan zaštićeni svjedok, kao i izvođenje 63 materijalna dokaza.

Orić se brani sa slobode, uz ograničeno kretanje samo na području Federacije BiH i obavezno sedmično javljanje nadležnim policijskim službama.

On je 26. juna izručen BiH iz Švajcarske, gdje je uhapšen 10. juna po potjernici Srbije zbog ratnih zločina počinjenih u selima oko Srebrenice.

Orićevo izručenje iz ekstradicionog pritvora, u kojem je proveo 14 dana, tražila je Srbija, ali i BiH, nakon čega je švajcarski sud odlučio u korist BiH.

(RTRS)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender