15. 05. 2021.
Šest najluđih religija na svijetu

Šest najluđih religija na svijetu

Šest najluđih religija na svijetu

Danas bilo ko može (barem u SAD) izumeti svoju religiju, a koliko su ljudi maštoviti pokazuju ovi primjeri.
Crkva slanineUjedinjena crkva slanine ima devet zapovijesti kako bi život bio srećniji i ispunjen slaninom. Imaju oko 4.000 članova, a prihvataju sve koji vole slaninu i koji su spremni da šire riječ o njoj širom svijeta.

Crkva Letećeg Špageti-čudovišta

Poznati i kao pastafarijanci, članovi ove crkve tvrde da imaju hiljade obožavalaca širom svijeta. Pastafarijanci vjeruju da je svijet nastao od ovog špageti-čudovišta, a članovi crkve nose cjediljku na glavama kao znak privrženosti.

Džedajizam

Da, ova crkva je inspirisana ratnicima koji se bore protiv Mračne strane u “Zvjezdanim ratovima”. Neko je uzeo ideju Džedaja i Sile i spojio se s njima na duhovnom nivou. Crkva Džedaja vjeruje u moć sile koja povezuje svemir. U ovoj religiji ta sila je dio čovečanstva – nosilac morala iznutra.

Apateizam

Apateistički centar vjeruje da vjerovatno nema boga, a čak i ako postoji oni su potpuno nezainteresovani za njegovo postojanje. Јednom godišnje se sastaju kako bi razgovarali o svojoj ravnodušnosti.

Obožavanje princa Filipa

U južnom Pacifiku nalazi se ostrvo Tanna na kojem mještani žive u uverenju da je princ Filip doslovno Bog koji korača Zemljom. To vjerovanje potiče od drevne priče o planinskom duhu koji je otputovao, ali se vratio kad se oženio moćnom ženom. S obzirom na to da je vojvoda od Edinburga kraljičin suprug – prilično odgovara opisu.

Crkva eutanazije

Crkva eutanazije inspirisana je snom velečasnog Krisa Korda. U snu, on se suočio s vanzemaljskom inteligencijom, tj. nekim bićem koje je govorilo o uništenju Zemlje. Crkva ima uznemirujući slogan: Spasi planetu – ubij se!

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender