13. 05. 2021.

Јeremić i Lajčak imaju najveće šanse za generalnog sekretara UN

Direktorka Organizacije Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESKO) Irina Bokova i potpredsjednica Evropske komisije Kristalina Georgijeva favoriti su u trci za novog generalog sekretara UN, ali šanse imaju i bivši ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Јeremić i šef slovačke dilomatije Miroslav Lajčak, piše londonski Ekonomist.
Bugarski premijer Bojko Borisov je blizak sa Georgijevom i volio bi da ona, kao njegov saveznik, ostane u Briselu, ali bi ipak mogao da je predloži za novog generalnog sekretara UN. S druge strane, Bokova je povezana sa bugarskom opozicijom, ali je podržava i jedna članica vladajuće koalicije, koja je zaprijetila povlačenjem iz vlade, ukoliko Borisov ne bude kandidovao za generalnog seretara svetske organizacije sadašnju direktorku UNESKO.Ministar spoljnih poslova Crne Gore Igor Lukšić ima male šanse i smatra se da je cilj njegove kandidature dobijanje poena za neku drugu međunarodnu funkciju. Autsajder je i bivši šef makedonske diplomatije Srđan Kerim.

Ekonomist ocjenjuje da Јeremić ima bolje šanse, mada je na Zapadu stekao brojne neprijatelje, protiveći se nezavisnoti Kosova. Јeremić je nedavno pronašao uticajne saveznike u SAD, ali mora da ubijedi sopstvenu vladu da ga kandiduje.

Lajčak će vjerovatno biti nominovan ako sadašnja slovačka vlada bude ponovo izabrana u martu.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender