13. 05. 2021.
Pronašli desetine sumnjivih diploma

Pronašli desetine sumnjivih diploma

Pronašli desetine sumnjivih diploma

Da policijska saopštenja u kojima se gotovo svakog mjeseca ukaže na slučajeve falsifikovanja školske ili fakultetske diplome nisu tek pojedinačni slučajevi, pokazuju i podaci Republičke uprave za inspekcijske poslove, koja je u protekle dvije godine pronašla više desetina svjedočanstava srednjih škola za koje sumnja da su falsifikovana.

Primjera radi, lani je Republička prosvjetna inspekcija provjerila vjerodostojnost 196 školskih isprava, od čega 15 svjedočanstava osnovnih škola, te 140 svjedočanstava srednjih škola, ali i 41 diplomu visokoškolskih ustanova. Rezultat ovog monitoringa mogao bi se kvalifikovati poražavajućim.

“U 23 slučaja kod svjedočanstava srednjih škola utvrđeno je da postoji osnovana sumnja da je počinjeno krivično djelo falsifikovanja školskih isprava, o čemu je obaviješten MUP RS radi preduzimanja daljih mjera iz njihove nadležnosti”, naglašava Dušanka Makivić, viši stručni saradnik za odnose s javnošću Republičke uprave za inspekcijske poslove.

Zanimljivo je da lani Inspekcija nije konstatovala nepravilnosti kada je riječ o sticanju školskih isprava u obrazovnim ustanovama u RS, što znači da je riječ o svjedočanstvima koja su nabavljena negdje drugdje.

Po riječima Makivićeve, godinu ranije, dakle, tokom 2014, Inspekcija je provjerila 153 školske isprave.

“U 43 slučaja, i to za 41 svjedočanstvo srednje škole i dvije diplome visokoškolskih ustanova, utvrđeno je da postoji sumnja da je počinjeno falsifikovanje”, napominju iz Republičke uprave za inspekcijske poslove.

Makivićeva objašnjava da u slučajevima gdje je utvrđena sumnja da je neko lice falsifikovalo školsku ispravu to zapravo znači da tu ispravu obrazovna ustanova nikada nije ni izdala, tako da ta ustanova ne može ni biti odgovorna za prekršaj koji je počinjen. Dakle, postupak se vodi protiv falsifikatora.

A, prema podacima iz policije, tokom prošle godine identifikovali su više lica koja su odgovorna za falsifikovanje diplome.

“G.Ć. iz Novog Grada osumnjičen je da je s lažnom diplomom o završenoj srednjoj školi pokušao da se 2013. godine zaposli kao nastavnik praktične nastave u lokalnoj školskoj ustanovi”, saopšteno je jesenas iz prijedorske policije.

Upravo Predrag Damjanović, direktor Republičkog pedagoškog zavoda, ističe da bi problem bio kada bi se neko ko ima falsifikovanu diplomu zaposlio u školi.

“Onda se, kao prvo, postavlja pitanje kvaliteta rada tog lica, ali i šta kada se utvrdi da je riječ o falsifikovanoj diplomi. Odnosno, pitanje bi bilo kako ispraviti grešku, kao i koji nivo znanja su dobili učenici. To su nesagledive posljedice”, naveo je Damjanović, koji, stoga, daje punu podršku Prosvjetnoj inspekciji u otkrivanju lažnih diploma.

Provjeru vjerodostojnosti diploma podržava i Dragan Gnjatić, predsjednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture RS, koji smatra da bi i poslodavci, ili bar oni u javnim ustanovama poput škola, mogli da budu uključeni u ovaj proces na način da periodično uzmu određeni uzorak i pošalju na kontrolu.

“Falsifikovanje diploma je u domenu kriminala. Moj stav je da ne bi bilo loše da se, na primjer, jednom-dva puta godišnje uzme izvjestan procenat diploma te pošalje na provjeru”, rekao je Gnjatić.

“Vruća” tema

Zanimljivo je da je pitanje “Kako falsifikovati diplomu” često ukucavano i na najpoznatijem internet pretraživaču – Googleu.

Da je riječ o i te kako “vrućoj” temi, može se uvjeriti bilo ko ukoliko na Google ukuca “Kako falsifikovati”, a već tada mu se nude opcije kao nastavak teksta, a to su “novac”, “diplomu” i “pečat”.

(Nezavisne)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender