15. 05. 2021.
Starčevica: Sami podižu spomenik palim borcima VRS

Starčevica: Sami podižu spomenik palim borcima VRS

Starčevica: Sami podižu spomenik palim borcima VRS

U najvećoj mjesnoj zajednici Republike Srpske, građani, borci, savjet građana i predstavnici i vladajućih i opozicionih partija zajedno rade na podizanju spomenika palim borcima iz naselja Starčevica.

O inicijativi da na ovaj način bude odata dužna počast za 150 boraca sa područja Starčevice uspjeli su da se slože i oni koji pripadaju vladajućim strankama, i opozicionim, i oni koji ne pripadaju nijednom bloku.

Iako o svim ostalim pitanjima postoje sukobljena mišljenja, pokušaji skupljanja političkih poena, spletke i podmetanje “klipova u točak”, u ovom slučaju riječ je o projektu o kojem se slažu – svi.

Postignut dogovor

Tako je posljednjih dana prošle godine u prostorijama MZ organizovan radni sastanak na kojem su prisustvovali ministar rada i boračko-invalidske zaštite Milenko Savanović, predsjednik BO Starčevica Milorad Jerilović, predsjednik MZ Starčevica Đorđe Knežević zajedno sa članovima Savjeta građana i predstavnicima ministarstva i boračke organizacije, gdje su se dogovorili da lokacija spomenika bude na uglu ulica Josifa Pančića i Vojislava Đede Kecmanovića.

O pitanju potrebne dokumentacije već je obavljeno dosta posla, a potrebne su još dozvole i saglasnosti kako od Gradske boračke organizacije, tako i od Gradske uprave, a ovaj zadatak na sebe je uzeo odbornik gradske skupštine sa Starčevice Nenad Talić.

– Dogovoren je sastanak predsjednika mjesne boračke organizacije sa načelnicom Odjeljenja za postorno uređenje Sanelom Kecman, a takođe, biću tu da pomognem i u daljoj saradnji sa Gradskom upravom na ovom projektu. Usaglasili smo stavove i svi su se maksimalno stavili na raspolaganje. Pričali smo o mjestu i izgledu budućeg spomenika, ali takođe i o inicijativama za izmjenu naziva pojedinih ulica i davanju imena pojedinim krakovima ulica – kaže odbornik Nenad Talić.

Nova imena za ulice

Pored gradnje spomenika palim borcima Vojske Republike Srpske, radi se i na inicijativi da pojedine ulice u ovom naselju dobiju imena generala Novice Simića, najmlađeg palog borca VRS Spomenka Gostića, kao i palih boraca iz ovog naselja. U Savjetu građana Mjesne zajednice Starčevica, koji je i inicijator ovih projekata, kažu da će sljedeći korak biti skupljanje potpisa građana Starčevice za izmjene naziva ulica.

– Održan je još jedan sastanak. Što se tiče gradnje spomenika, ljudi iz boračke su riješili dosta toga, a ostaje da bude riješena građevinska dozvola. Mi krećemo po kućama u skupljanje potpisa za izmjene naziva ulica, pa ćemo slati zahtjev komisiji za izmjene naziva, a boračka organizacija će nam dati saglasnost – kaže Dražen Milosavljević, zamjenik predsjednika Savjeta građana MZ Starčevica.

Projekat skuplja prašinu

Podizanje spomen-obilježja za pale borce Starčevice po mnogima je rijedak svijetli primjer kako stvari treba da funkcionišu ne samo u mjesnim zajednicama, nego i na mnogo višim nivoima vlasti.
Da je ovakav način rada praksa i na “višim nivoima”, vijest o spomeniku na Starčevici ne bi bila podsjetnik na činjenicu da Banjaluka još nema centralni spomenik palim borcima VRS, iako je početak gradnje zakazivan i obećavan nebrojeno puta do sada. Ipak, postoje najave da će borci sami organizovati gradnju centralnog spomenika svojim palim saborcima i to po mnogo manjoj cijeni od 15 miliona maraka, koliko je predviđeno postojećim projektom, ali i vjerovatno na sasvim drugoj lokaciji od predviđene kod džamije Ferhadije.

 (Pressrs)
Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender