11. 05. 2021.
EU proširila sankcije Rusiji

EU proširila sankcije Rusiji

Biće barem ”seen”: BiH 15. februara podnosi zahtjev za članstvo u EU

Predsjedništvo BiH donijelo je danas odluku o podnošenju zahtjeva za članstvo BiH u EU, koju će predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović uručiti ministru inostranih poslova Holandije Bertu Koendersu 15. februara u Briselu.

Iz Predsjedništva BiH saopšteno je da je prihvaćeno da 24. februara BiH zvanično posjeti predsjednik Albanije Bujar Nišani.

Prihvaćena je inicijativa Ministarstva inostranih poslova BiH za početak procedura pristupanja BiH Međunarodnoj alijansi sjećanja na Holokaust.

Predsjedništvo je donijelo odluku da produži mandat grupi podoficira Oružanih snaga BiH u operaciji “Odlučna podrška” u Avganistanu.

Donesena je i odluku o pristupanju BiH Sporazumu o statusu i funkcionisanju Međunarodne komisije za nestala lica.

Predsjedništvo BiH donijelo je odluku o prihvatanju Sporazuma o finansiranju – Program razvoja konkurentnosti u ruralnim oblastima između BiH i Međunarodnog fonda za poljoprivredni razvoj i Sporazuma o grantu između Razvojne banke Savjeta Evrope i BiH u vezi sa Regionalnim stambenim programom – BiH-4 /2015/.

Donesena je odluka o pokretanju postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja Aranžmana o bespovratnoj pomoći iz programa ORIO za fazu realizacije i fazu funkcionisanja i održavanja – Projektovanje i izgradnja kanalizacione mreže i postrojenja za preradu otpadnih voda u Bijeljini, između Ministarstva spoljne trgovine i razvojne saradnje Holandije i BiH.

Predsjedništvo je donijelo i odluku o pokretanju postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja sporazuma o izmjenama i dopunama Sporazuma između Savjeta ministara BiH i Vlade Slovenije o zapošljavanju državljana BiH u Sloveniji.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender