14. 05. 2021.
Obilježeno 200 godina od rođenja Njegoša

Film o Njegošu u Banjaluci

Njegoš i Časne verige: Kada je prvi put rečeno da „Crnogorci ne ljube lance“

U Rimu poslužilo je vladiku i dobro vrijeme i dobro zdravlje. Otkako smo ovdje, niti je bilo oblačnog dana, niti se vladici vraćao kašalj. Pored svega mnogoga hodanja i voženja, nigda se nije potužio da je umoran ili da nije mogao spavati.

U Neapolju mnogo je noći zbog kašlja proveo sjedeći u stolici. Gledanje znamenitosti u po Rimu vrlo ga zanima. Crkvu Svetog Petra sam je premjerio koracima i kazao mi da zapišem. Ima dužine 184, a širine 140 koraka. Kad smo izvan Rima jednom u polju bili i toliko koraka premjerili i označili, nismo mogli vjerovati – tako mnogo prostora zauzima čitava njiva.

U crkvi Svetoga Petra kao osobita svetinja čuva se lanac kojim je sveti Petar u Jerusalimu u tamnici bio vezan. To je onaj lanac što je u našem narodu poznat pod imenom Časne verige. U kalendaru, u mjesecu januaru, njima je posvećen jedan dan. Sjećam se da kod nas mnogi razbiraju kad su Časne verige da se ne bi ogriješili i u taj dan štogod radili. Taj se lanac čuva kao svetinja i stoji u kovčegu svagda pod ključem. Kaluđer, kad ga pokazuje otmenim putnicima, sa velikom pažljivošću otvara škrinju, vadi lanac iz pamuka i sa osobitom pobožnošću i smirenošću prinosi ga poklonicima te ga oni klečeći, sa skrštenim rukama, cjelivaju.

Kad je kaluđer prinio vladici ove verige, vladika ih odmah uze u svoje ruke, rasteže ih da vidi kolike su i čudeći se kako su dugačke, reče: „Ala su ga dobro vezali!” – Zatim ih vrati odmah kaluđeru, koji od čuda jedva je mogao zapitati: „Zar ih neće Vaša Svjetlost cjelivati?” – Vladika mu, polazeći, odgovori: „Crnogorci ne ljube lance!”.

(Ljubomir Nenadović, ”Pisma iz Italije”)

Srpska pravoslavna crkva sutra obilježava Časne verige, dan kada je kralj Irod okovao Svetog apostola Petra. Verige u koje je Sveti Petar bio okovan hrišćani su kasnije godinama čuvali, vjerujući da su čudotvorne i da donose izliječenje svakome ko ih dotakne. Jerusalimski patrijarh Juvenal dao je kasnije verige carici Evdoksiji, prognanoj ženi cara Teodosija mlađeg. Ona ih je zatim prepolovila i jednu polovinu je poslala crkvi Svetih apostola u Carigradu, a drugu svojoj ćerki, suprugi rimskog vladara Valentina, koja se takođe zvala Evdoksija.  Mlađa Evdoksija je potom sazidala crkvu Svetog Petra u Rimu i tamo položila svoju polovinu veriga, dok druge i dalje počivaju u Istanbulu.

 

 

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender