15. 05. 2021.
Podignuta optužnica protiv Indire Kamerić

Tužilaštvo BiH demantuje da će pretresati Dodikovu imovinu

To nije naša informacija, a nije ni istinita – stigao je kratak pisani demanti iz Tužilaštva BiH, dan nakon što je Srpska novinska agencija objavila da je Tužilaštvo izdalo naredbu da se izvrši pretres objekata, računa i svih transakcija koje koristi predsjednik Srpske, Milorad Dodik.

Upravo na relaciji SRNA – Tužilaštvo BiH nastala je kompletna zabuna, koja je javnosti od sinoć ostavila prostora da nagađa da li Tužilaštvo BiH pretresa imovinu predsjednika Srpske.

Portparol Tužilaštva Boris Grubešić koji se nerijetko za medije i sam snima, danas je bio najtraženija osoba. Nama se na telefon nije javljao. Dok je šturi demanti prvo objavio portal Klix.ba, skoro istovremeno SRNA je objavila da su oni dobili odgovor – bez komentara što se protumačilo kao da Tužilaštvo nije ni potvrdilo ni demantovalo njihove informacije. Milorad Dodik, koji je van Srpske, još se nije oglasio. Zato jesu iz SNSD-a.

“Tužilaštvo BiH umjesto da sve građane BiH uvjeri u svoju objektivnost, očigledno se pretvorilo u sredstvo političkog marketinga čiji je cilj da destabilizuje Republiku Srpsku i njene institucije”, saopšteno je iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata.

Iako je Tužilaštvo demantovalo navode, reakcije na pretres imovine Milorada Dodika stižu sa svih strana. Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić poručio je da nije u njegovoj nadležnosti da zna čime se bavi Tužilaštvo, ali je poručio da ima povjerenje u rad institucija.

“Ne treba dizati toliku histeriju, toliku paniku, toliku paranoju. I do sad su se uvijek provodile istrage određene, znači bolje da se sprovedu određene istrage da se vidi ima li negdje neke osnovane sumnje da li je neko počinio djelo ili nije počinio djelo, ali nema smisla da pitate mene, to je svejedno kao kad građanina nekog pitate imate li saznanja da se vodi istraga protiv ove i ove osobe”, rekao je Dragan Mektić, ministar bezbjednosti BiH.

Iz Sarajeva stiže reakcija i predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog savjeta, Milana Tegeltije. Nije ulazio u nadležnost Tužilaštva, ali je na pojedine navode da je eventualna istraga protiv Dodika udar na institucije Srpske, poslao jasnu poruku.

“Ja sam sasvim siguran da nijedna istraga protiv bilo kojeg političara u zemlji nije udar na institucije nijednog entiteta, niti institucije države”, kategoričan je bio Milan Tegeltija, predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH.

Javnost u Srpskoj odavno je svjesna pokušaja kriminalizacije predsjednika Milorada Dodika, oglasio se i SNSD-ov Staša Košarac. Reakcija nije nedostajalo ni u Republici Srpskoj. Potpredsjednik SDS-a Mićo Mićić iz Bijeljine poručuje da pravosudne organe treba ostaviti da rade svoj posao. Potpredsjednik Narodne skupštine Srpske Nenad Stevandić kaže da destabilizacija političkih prilika u Sarajevu ne smije biti povod za izmišljene afere u Srpskoj.

“Ovaj obračun unutar bošnjačkog korpusa, političkog, bezbjednosnog i svakog drugog ne smije da se naplaćuje prenošenjem tog procesa na Republiku Srpsku”, naglasio je Nenad Stevandić, potpredsjednik Narodne skupštine RS.

Na kraju, bar zvanično, ispalo je da svi komentarišu naredbu o pretresu za koju u Tužilaštvu tvrde da ne postoji. Milorad Dodik još ranije je poručio da pravosudnim institucijama uvijek stoji na raspolaganju.

(ATV)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender