15. 05. 2021.
CIA dovela mudžahedine u BiH

CIA dovela mudžahedine u BiH

CIA dovela mudžahedine u BiH

Bivši šef odsjeka za vize američke ambasade u Saudijskoj Arabiji, Džedi Majkl Springman otkrio je da su SAD od osamdesetih godina prošlog vijeka, zajedno sa ovom zemljom aktivno učestvovale u obuci, a zatim i prebacivanju mudžahedina u Avganistan, a zatim i Balkan, ali i u današnje vrijeme u Irak, Libiju i Siriju.

Springman je o aktivnostima CIA u Avganistanu nedavno objavio knjigu, a u intervjuu ruskoj državnoj agenciji Sputnjik on je otkrio i da je Saudijska Arabija decenijama snabdijevala SAD novcem i čuvala njihove tajne kada je Vašington ulazio u daleke konflikte.

Potvrđujući da su SAD učestvovale u obuci mudžahedina, ali i izdavale im dokumenta sa kojima su slobodno mogli da se kreću po svijetu, nekadašnji američki diplomata otkriva da su, upravo uz pomoć tih ilegalnih viza, mudžahedini poslije Avganistana upućivani na Balkan, da bi danas oni ratovali u Iraku, Libiji i Siriji.

“Ti obučeni borci, potpomognuti Amerikom, formirali su organizaciju, kasnije poznatu kao Al Kaida. Znam, bio sam tamo, izdavao sam vize. Jednog dana tadašnji šef CIA me je zaustavio dok sam prolazio hodnikom konzulata i zamolio me da izdam vizu jednom od njegovih agenata, Irancu čija porodica drži radnju orijentalnih tepiha”, kazao je Springman opisujući samo jedan, od kako kaže, brojnih primjera.

“Na moje veliko zaprepašćenje, kasnije sam saznao da su ljudi koji su aplicirali za vize bili regruti za rat u Avganistanu protiv oružanih snaga Sovjetskog Saveza, da bi kasnije obučeni u Americi, odlazili na druga ratišta u Jugoslaviju, Irak, Libiju, Siriju”.

Za sagovornike “Vesti”, nekadašnjeg direktora BIA, Andriju Savića i eksperta za borbu protiv terorizma, Dževada Galijaševića, u ovim “otkrićima” zapravo nema ničega previše “spektakularnog”.

“Možda je nekome iznenađenje da su SAD uz pomoć Saudijske Arabije aktivno učestvovale u regrutovanju i obuci mudžahedina, ali o tome svjedoče brojni, opipljivi dokazi koji se mogu naći u dokumentu Stejt departmenta ‘Dosije Talibani’ u kome se do u detalja opisuje model obuke i djelovanja mudžahedina u Avganistanu koji su se suprotstavili ruskoj vojsci. Taj model se pokazao toliko uspješnim da ono što je Avganistan bio za tadašnji SSSR, to je Bosna postala za Evropu”, ističe Galijašević.

On navodi da postoji i drugi, mnogo svježiji strateški američki dokument pod nazivom “Dosije bosanski džihad”.

“U pitanju je spisak sa tačnim identitetima i kontaktima svih onih koji su ratovali u bivšoj SFRJ. Ali, taj ‘dosije’ je bio otvoren i za Rumuniju, ali i za Evropu kao ‘poseban fajl’”, kaže Galijašević.

Naš sagovornik dodaje da su brojni dokazi o povezanosti CIA sa dolaskom mudžahedina na Balkan, ali i uzajamnoj povezanosti sa Saudijskom Arabijom.

“Na međunarodnoj islamskoj konferenciju u Zagrebu, još 1992. godine je utvrđivana dalja strategija širenja islama. Tim skupom je predsjedavao Fatih Al Hasini, vlasnik jedne od najvećih firmi za trgovinu oružja. Drugo, ne trebamo biti naivni da su mudžahedini mogli da stižu u Bosnu preko Hrvatske i to luka Split i Rijeka, a da CIA u tome nije bila direktno uključena”, zaključuje Gallijašević.

I nekadašnji direktor BIA, Andrija Savić kaže da je Arabija ključna država od koje SAD uvozi naftu.

“Saudijska Arabija je bez sumnje ‘američki igrač’ na Bliskom istoku, pa je i logično i normalno da se u okviru bliskih odnosa odvija i tijesna saradnja između obavještajnih službi dvije zemlje”, naglašava Savić koji nema sumnje da je CIA zaista obučavala i naoružavala džihadiste, od Avganistana, preko Balkana do Sirije.

“U pitanju je geopolitička priča koja se povremeno aktuelizuje”, ističe Savić koji ipak to “otkriće” posmatra u kontekstu sve agresivnijeg medijskog rata između Zapada i Rusije.

“Sve sporadične informacije koje se pojavljuju, bilo da je riječ o Rusiji ili Zapadu kao akterima, u stvari su izraz jedne bespoštedne medijske, ali i psihološko-propagandne borbe između Amerikanaca i Rusa. Obe zemlje su direktno uključene u rat u Siriji, a činjenica je da je na relativno malom geografskom prostoru došlo do koncentracije i direktnog rivalstva svih velikih sila. Očigledno je da se više ne biraju sredstva i da se sve koristi u okviru tog medijskog rata”, zaključuje Savić.

(Vesti-online.com)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender