13. 05. 2021.

Kasne subvencije za stambene kredite za mlade bračne parove

Isplata subvencija za stambene kredite za mlade u Srpskoj kasni već sedam mjeseci. Mladi bračni parovi i zagarantovanih 1 odsto kamate na ratu kredita koje su digli u IRB Srpske trenutno plaćaju iz svog džepa.

Dok ih iz resornog Ministarstva mole za strpljenje, oni se žale Omladinskom savjetu Srpske. Obećana pomoć od 35 do 85 marka mjesečno, kažu, dobro bi im došla.

“Bilo je par upita na mejl Omladinskog savjeta Republike Srpske sa pitanjem zbog čega isplata subvencija kasni. Ja tu vidim samo problem da se budžet RS slabo puni, a kad se napuni Vlada pokriva određene kategorije koje trenutno nisu važne, a mladi se stavljaju u podređen položaj”, rekao je Miloš Blagojević, predsjednik Omladinskog savjeta Republike Srpske.

Iz Omladinskog savjeta Srpske poručuju da su svjesni da su penzioneri i borci takođe važne kategorije. Ne dopada im se, kažu, što su nadležnima često deklarativno na prvom, a u praksi na posljednjem mjestu.

Iz resora porodice u Vladi Srpske odgovaraju da sve kategorije isplaćuju prema prioritetima i punjenju budžeta. Obećavaju da će dug od 750.000 maraka isplatiti za nekoliko dana.

“Od početka ovog programa Ministarstvo mladima nikada nije ostalo dužno. Krajem budžetske godine u februaru, izmirimo sva dugovanja, tako da očekujemo da će iduće sedmice biti isplaćene sve obaveze prema mladim bračnim parovima”, kaže Branka Malešević, pomoćnik ministra za omladinu u Vladi RS.

Pravo na subvenciju omladincima i mladim bračnim parovima je zagarantovano do konačne otplate kredita. Zbog toga ne bi trebalo da strahuju da li će dobiti novac. Od početka programa za podsticaje u isplati kredita, Vlada je za 2.773 subvencije izdvojila 5,8 miliona maraka. Mladi se raduju što će program biti nastavljen i ove godine- samo da isplata bude redovnija.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender