13. 05. 2021.

MOGUĆE JE: Ostavite cigarete za 10 dana!

Ko i koliko puši u Republici Srpskoj

U Republici Srpskoj puši oko 31 odsto stanovništva, među pušačima je više muškaraca nego žena, dok je među školarcima od 13 do 15 godina 7,9 odsto onih koji puše, izjavio je viši stručni saradnik u Resoru za javno zdravstvo u Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić.

Šeranić je, povodom 31. januara, Nacionalnog dana borbe protiv pušenja, istakao da je resorno ministarstvo u procesu izrade strateškog dokumenta, koji treba da definiše plansku borbu protiv pušenja s ciljem unapređenja zdravlja stanovništva.

“To nije samo posao Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite. Dosta se govorilo o povećanju akciza na duvan i duvanske proizvode, koje bi trebalo da predstavljaju prihode fondova zdravlja u BiH, što je jedna od mjera preporučena od Svjetske zdravstvene organizacije”, rekao je Šeranić novinarima u Banjaluci.

Nacionalni koordinator za kontrolu duvana Darko Marković naglasio je da svaki pušač treba da odluči da li želi pušenje ili zdravlje, jer se udisanjem sagorijevanja jedne cigarete stvara oko 4.500 različitih hemijskih spojeva koji oštećuju ljudsko zdravlje, od kojih je 40 kancerogeno.

“Još prije Drugog svjetskog rata njemački naučnici su dokazali da postoji direktna veza između pušenja i nastanka karcinoma pluća, dok su američki naučnici 1964. godine dokazali da pušenje predstavlja 80 odsto uzroka nastanka karcinoma”, objasnio je Marković.

On je dodao da ne postoji nijedna ćelija u ljudskom organizmu koja nije obuhvaćena štetnim produktima pušenja, kakvi su katran, nikotin i ugljen-monoksid.

“Nikotin ima isto dejstvo na ćelije u mozgu kao i herion, zbog čega izaziva bolest zavisnosti i prema Svjetskoj zdarvstvenoj organizaciji pušenje predstavlja bolest zavisnosti”, napomenuo je Marković.

Prema njegovim riječima, zdravstveni profesionalci su najpozvaniji u odvikavanju ljudi od pušenja, zbog čega je Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite omogućilo obuku za oko 600 doktora porodične medicine i 900 sestara, kako bi na najbolji mogući način pomogli ljudima koji žele da se riješe zavisnosti od pušenja.

“U Republici Srpskoj prosječan pušač puši kutiju cigareta dnevno. Svjetski pokazatelji govore da na učestalost pušača najviše utiče cijena cigareta, tako je u svim zemljama gdje su cigarete jeftine, kao što su zemlje Azija i Afrika, veći broj pušača”, poručio je Marković.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender