15. 05. 2021.
Srbija zatražila izručenje Nasera Orića

Srbija zatražila izručenje Nasera Orića

Naser Orić imenovan za savjetnika ministra boraca FBiH

Naser Orić, ratni komandant Srebrenice i osoba protiv koje je u toku sudski proces na Sudu BiH za ubistva zarobljenika u Bratuncu i Srebrenici, počinjena 1992. godine, novi je savjetnik federalnog ministra za pitanja boraca i invalida Otadžbinskog rata, Salke Bukvarevića.

Imenovanje osoba sumnjive ratne prošlosti za savjetnike u Federalnom ministarstvu za pitanja boraca i invalida Otadžbinskog rata je, izgleda, postalo praksa, piše Večernji list BiH.

Nakon što je bivšeg ministra Zukana Heleza savjetovao Besim Hodžić koji je u ratu bio komadant logora u bugojanskoj Gimnaziji, u kojem je bio zarobljen i mučen velik broj Hrvata (neki od njih su ga javno prozvali za zlodjela koja je radio te tražili njegovu smjenu), novog ministra Salku Bukvarevića od ovog mjeseca savjetovaće osoba protiv koje se vodi sudski postupak.

Kako “Večernji list” saznaje, priča o imenovanju Orića za savjetnika u ovom ministarstvu traje već neko vrijeme, a sada su se očito stekli uslovi da procedura bude privedena kraju. Zanimljivo je da se imenovanje Nasera Orića na ovu važnu dužnost događa u vrijeme početka suđenja na Sudu u BiH.

Podsjetimo, Sud BiH je sredinom septembra prošle godine potvrdio optužnicu kojom se Naser Orić i Sabahudin Muhić terete za zločine protiv ratnih zarobljenika počinjene na području Bratunca i Srebrenice.

Orić, bivši komandant jedinica Armije BiH u Srebrenici, i Muhić, pripadnik tih snaga, optuženi su da su 1992. u mjestima Zalazje, Lolići i Kunjerac ubili tri zarobljenika srpske nacionalnosti. Optuženi su 19. oktobra prošle godine pred Sudom BiH negirali krivicu. Orićevi advokati su 9. oktobra podnijeli podnesak Haaškom tribunalu, od kojeg su zatražili da naredi Sudu BiH obustavu postupka za ratne zločine u Srebrenici protiv njega jer mu se već u Hagu sudilo za te zločine, nakon čega je 2008. pravosnažno oslobođen krivice.

Tribunal u Haagu je 11. decembra odbio zahtjev Orićeve obrane za obustavljanje postupka. U obrazloženju odluke je navedeno da je Orić u Haagu oslobođen krivice po komandnoj odgovornosti za ubistvo jedne osobe u PP Srebrenica i šest osoba u zgradi opštine, dok mu se trenutno na teret stavlja da je osobno ubio jednu osobu u selu Zalazje, kao i da je, s još jednim pripadnikom Armije BiH, učestvovao u ubistvima dvije osobe u Bratuncu. Orić se brani sa slobode, uz ograničeno kretanje – samo na području FBiH i obvezno sedmično javljanje nadležnim policijskim službama. On je 26. juna izručen BiH iz Švajcarske, gdje je uhapšen 10. tog mjeseca po potjernici iz Srbije. Njegovo izručenje iz ekstradicijskog pritvora tražila je Srbija, ali i BiH, nakon čega je švajcarski sud odlučio u korist BiH.

(Večernji list)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender