15. 05. 2021.
Ešton i File traže pozitivnu odluku za Srbiju

Ešton i File traže pozitivnu odluku za Srbiju

”EU nije fer prema BiH”

– Savjetnik predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske Igor Davidović izjavio je da EU nije imala stvarnu namjeru da ubrza proces integracija, pa je pred BiH postavljala neracionalne, nerealne i potpuno suprotstavljene uslove od onih u kojima su započeti pregovori.
Davidović, koji je i nekadašnji glavni pregovarač BiH sa EU, naveo je da su ti uslovi za BiH teški, neprihvatljivi i bespotrebni.

“EU nije fer prema nama. Postavljali su dodatne uslove, drugačije nego pred druge zemlje”, rekao je Davidović za “Euroblic”.

On je podsjetio da je poslije 10 godina od početka pregovora BiH “prešla krug” i vratila se na početak, te da je tada procjenjivano da će 2014. godine BiH biti u Uniji, a da se danas vodi polemika da li je ili nije spremna da preda kredibilnu aplikaciju za članstvo.

Davidović smatra da je ključni problem u procesu evropskih integracija i što će taj put potrajati to što EU vodi pregovore sa političarima, a ne sa institucijama.

Govoreći o tome da li BiH može do 15. februara podnijeti kredibilnu aplikaciju, Davidović je rekao da “nije ni nemoguće, ali ni moguće”, dodajući kako su se u BiH čuda više puta dešavala, pa bi se mogao dogoditi i mehanizam koordinacije.

Davidović je dodao da je aplikacija samo formalni korak, te da poslije podnošenja aplikacije treba najmanje godinu, godinu i po za dobijanje odgovora od EU kada se dobija status kandidata.

“Bilo bi pogubno da idemo na princip `uzmi ili ostavi` za sve što nam EU nameće, jer u tom slučaju bismo bili pozvani da podnesemo aplikaciju, a time ne bi ništa dobili, kao u slučaju trgovinskog sporazuma. Za EU aplikacija ne znači ništa, osim gesta političke simbolike ili manifestacije prinude da prihvatamo krajnje nepovoljne izmjene SSP-a u korist Hrvatske, a na štetu domaće poljoprivrede”, rekao je Davidović.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender