13. 05. 2021.
8 sigurnih znakova da ste spremni za brak

8 sigurnih znakova da ste spremni za brak

Ima li razvoda poslije crkvenog vjenčanja

Bez ikakve ceremonije ili obreda, dvoje koji su se nekada voljeli mogu da dobiju pismenu potvrdu eparhije da više nisu u braku

I, iako to ranije nije bilo moguće, ova vjerska institucija sada to i čini!

Bez ikakve ceremonije ili obreda, bivši supružnici mogu da dobiju pismenu potvrdu eparhije da više nisu u braku.

Nezvanično, svaki deseti brak sklopljen na ovaj način, bude i prekinut. A broj onih koji dobiju potvrdu od crkve o razvodu, razlikuje se od eparhije do eparhije, ali je sve češća pojava.

Oni, pak, koji se razvedu na ovaj način, mogu da stanu pred oltar, saznajemo,  još samo tri puta.

Za crkveni razvod u Srbiji, kako kaže sveštenik Radomir Sredojević, potrebno je svega nekoliko stotina dinara i dva papira. Prije svega, sveštenici pokušaju da pomire par koji ne želi da živi više zajedno, a kada im to ne pođe za rukom, prelazi se i na konačno rješavanje, odnosno razvod.

– Ne postoji nikakav čin razvoda, crkva samo na kraju izda pismenu potvrdu da supružnici više nisu vjenčani. Dovoljno je da prilože odluku građanskog suda da su se razveli sa pismenim izjavama o razlozima za razvod. Na kraju dobijaju običan papir koji je potpisao patrijarh, episkop ili sveštenik iz eparhije – objašnjava otac Sredojević.

Najčešći razlozi za razvod braka prema crkvenim propisima su preljuba, zlobno napuštanje, ili dovođenje u opasnost bračnog duga, otpadništvo od vjere. O svemu tome odlučuje crkveni sud koji određuje čija je krivica i propisuje mu mjeru kojom više nema pravo da se vjenča u crkvi.

Dosadašnje iskustvo pokazuje da se crkvi sa ovakvim zahtjevom obraćaju najčešće oni koji žele da sklope crkveni brak sa novim partnerom.

– Na primjer, kada imate situaciju da muž želi razvod od žene jer je zavolio drugu, crkva mu kao krivcu za razlaz, neće dozvoliti još jedno sklapanje braka pred oltarom – ističe Sredojević.

Niko od vjerskih glavešina ne gleda blagonaklono na raskid braka, ali su svjesni da se vremena mijenjaju i da je sve bolje od nasilja i netrpeljivosti.

(Telegraf)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender