11. 05. 2021.
Prihod od parkinga tri miliona KM, sve češće se plaća SMS-om

Prihod od parkinga tri miliona KM, sve češće se plaća SMS-om

Banja Luka: Parking će se moći platiti porukom sa brojeva svih operatera

Korisnici usloga svih operatera mobilne telefonije u BiH uskoro će moći platiti parking u Banjaluci sa svog telefonskog broja.

Kako Kontakt radio saznaje u Gradskoj upravi, do kraja februara stvoriće se tehnički uslovi da se usluge parkinga mogu plaćati i sa brojeva drugih operatera, ne samo M:tel-a, što je do sada predstavljalo problem mnogima koji nisu korisnici usluga najvećeg operatera u Srpskoj.

Naravno, uvijek postoji opcija da parking platite na parking-aparatu, ali vam parking aparat ”ne javlja” kada ističe plaćeno vrijeme, za razliku od elektronskog sistema koji vas sms porukom obavještava o tome i pomoću kojeg možete produžiti parkiranje gdje god da se nalazite. Svaki korisnik ove usluge, deset minuta prije isteka vremena plaćenog parkinga, dobija poruku sa obavještenjem da mu vrijeme parkiranja ističe i da ga, ukoliko želi, može produžiti slanjem nove poruke sa upisanom registarskom oznakom vozila.

Novi brojevi

Od početka godine na području grada Banjaluka su u funkciji novi brojevi za plaćanje parkinga SMS porukom. Za jedan sat parkiranja u prvoj zoni poruku treba poslati na broj 083 51 01, dok je za isto vrijeme parkiranja u drugoj zoni potrebno poslati poruku na broj 083 51 00. Za cjelodnevno parkiranje u prvoj zoni broj je 083 51 02, a u drugoj 083 51 03.

Građani parking plaćaju tako što poruku, u kojoj je navedena registarska oznaka automobila i to bez crtica, šalju na odgovarajući broj, a ako je transakcija uspješno obavljena, pošiljalac dobija povratnu poruku sa svim podacima i potvrdom o plaćenom parkingu. Cijene parkiranja su nepromijenjene s tim da se, kao i do sada, svaka poslana inicijalna poruka naplaćuje u zavisnosti od tarifnog sistema mobilnog operatera.

Sijene parkiranja u prvoj tarifnoj zoni su: jedna KM (sat parkiranja), pet KM (dnevna karta), mjesečna karta košta 100 KM, a godišnja 1.000 KM. U drugoj tarifnoj zoni cijene su sljedeće: 0,50 KM (sat parkiranja), tri KM (dnevna karta), za mjesečnu kartu treba izdvojiti 40 KM, a za godišnju 400 KM.

Jednom porukom plaća se jedan sat parkiranja, osim ako se ne plaća cjelodnevno parkiranje, a svaka poruka obavještenja kojom se ne kupuje karta za parkiranje je besplatna.

Više od 2,5 miliona parkiranja u prošloj godini

Kako je nedavno izračunato tokom 2015. godine na gradskim parkinzima zabilježeno je 2.678.275 parkiranja. Broj parkiranja naplaćenih putem automata iznosio je 1.487.012, a broj parkiranja naplaćenih putem SMS-a iznosio je 1.191.263 parkiranja, podaci su Odsjeka za parkinge i garaže.

U prvoj tarifnoj zoni ostvareno je 1.175.892 parkiranja, dok je u drugoj tarifnoj zoni zabilježeno 1.502.383 parkiranja. U 2015. godini ukupno je blokirano 4.908 nepropisno parkiranih vozila, dok su dva specijalna vozila „pauk“ imala ukupno 2.121 intervenciju na premještanju nepropisno parkiranih vozila.

Grad Banja Luka upravlja sa parkinzima ukupnog kapaciteta 4.366 parking mjesta. Za ovu godinu planirana je izgradnja novih parkinga u Ravnogorskoj ulici u Novoj Varoši, u Ulici Miše Stupara u Boriku, kod Studentskog centra i Univerzitetske bolnice – Klinički centar Banja Luka na Paprikovcu.

(mojKontakt)

/Gdje i kako se u Banjaluci možete besplatno parkirati pročitajte OVDE/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender