15. 05. 2021.
Spriječen teroristički napad ispred manastira Visoki Dečani

Spriječen teroristički napad ispred manastira Visoki Dečani

Spriječen teroristički napad ispred manastira Visoki Dečani

Četvorica naoružanih islamista uhapšeni su sinoć ispred glavne kapije manastira Visoki Dečani.

“Sinoć uveče oko 9.00 časova uveče ispred glavne kapije manastira Visoki Dečani uhapšena su četvorica naoružanih islamista. Uhapšeni su došli pred ulaz u manastir u bijelom golfu registracije Uroševca (05). U zajedničkoj akciji kosovske policije i italijanskog KFOR-a nakon legitimisanja i pretresa vozila pronađeno je da su uhapšeni (četvorica kosovskih Albanaca iz četiri različita dijela Kosova i Metohije: Gnjilana, Uroševca, Prizrena i Đakovice) posjedovali naoružanje (kalašnjikov AK-47 sa 20 šaržera municije i pištolj sa šesnaest šaržera municije 9 mm). U vozilu je takođe nađena i literatura islamističke sadržine. Dvojica od uhapšenih su imali bradu i obrijanu kosu kao i pantalone sa kratkim nogavicama, što je karakteristično za vahabiste. Istraga je u toku”, stoji u saopštenju koje potpisuje iguman manastira, arhimandrit Sava Janjić.

Spriječen teroristički napad isprad manastira Visoki Dečani
Spriječen teroristički napad isprad manastira Visoki Dečani

On je potvrdio da se monasi i osoblje koje radi u manastiru osjećaju sigurno i da je ovaj incident još jedan pokazatelj da je prisustvo snaga KFOR-a koji obezbjeđuje manastir od suštinskog značaja za bezbjednost ovog vjerskog objekta, svetske kulturne baštine UNESKO.

U manastiru podsjećaju da su u oktobru 2014. godine na dvije kapije i na pomoćnim objektima manastira Visoki Dečani ispisani grafiti ISIS i AKŠ, a samo 4 mjeseca prije toga i grafiti UČK. Istraga policije do sada nije dala nikakve rezultate ali je prisustvo KFOR-a od tada višestruko povećano kao i kontrola cijelog prostora oko manastira koji je zona visokog bezbjednosnog rizika.

Manastir Visoki Dečani je oružano napadan četiri puta nakon završetka rata. Samo jedan od napada je istražen i jedan kosovski Albanac je 2007. godine osuđen zbog napada na manastir na 2.5 godine zatvora.

(mojKontakt)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender