18. 05. 2021.
U Evropi nestalo 10.000 izbjegle sirijske djece

U Evropi nestalo 10.000 izbjegle sirijske djece

U Evropi nestalo 10.000 izbjegle sirijske djece

Najmanje 10.000 izbegle djece, koja nisu bila u pratnji roditelja, nestalo je nakon što su stigli u Evropu, saopštila je evropska policijska agencija Evropol.

Strahuje se da su mnogi od njih pali u ruke organizovanih kriminalnih grupa za trgovinu ljudima, prenio je britanski “Gardijan”.

Šef Evropola Brajan Donald je za “Obzerver” rekao da su na hiljade ranjivih maloljetnih izbjeglica nestale nakon što su ih registrovale državne vlasti.

Samo u Italiji je nestalo 5.000 djece, dok se u Švedskoj 1.000 djece vodi kao nestalo, istakao je Donald i upozorio da je sofisticirana sveevropska “kriminalna infrastruktura” sada usmjerila pažnju na izbjeglice.

“Nije pretjerano reći da u ovom trenutku tragamo za više od 10.000 djece. Neće svi oni biti iskorišćeni za kriminal, neki su možda samo predati članovima svojih porodica. Ali mi ne znamo gdje su oni, šta rade i sa kime su”, istakao je šef Evropola.

Prema procjenama humanitarne organizacije “Sejv d čildren”, u Evropsku uniju je prošle godine ušlo 26.000 djece bez pratnje roditelja.

Evropol, koji ima više od 900 obavještajnih analitičara i policijskih službenika, vjeruje da su maljoletnici činili 27 odsto od oko milion izbjeglica, koliko ih je tokom 2015. stiglo u EU.

(Tanjug)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender