13. 05. 2021.
Tajm: Angela Merkel ličnost godine

Tajm: Angela Merkel ličnost godine

Merkelova izbjeglicama: Očekujemo da odete kući

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da očekuje da se većina izbjeglica iz Sirije i Iraka vrati kućama kada se rat završi.

Ona je upozorila da Njemačka spremna da pruži samo privremeno utočište tražiocima azila i da oni ne mogu dugoročno da ostanu.

U izjavi koja predstavlja značajan zaokret u odnosu na njene prethodne stavove, najmoćnija politička ličnost Evrope je navela da bi izbjeglice trebalo da se vrate u svoje zemlje kada se uspostavi mir.

“Ako bude mira u Siriji i ako Islamska država bude poražena u Iraku, mi očekujemo da se vratite u svoje otadžbine, sa razumijevanjem za ono što smo učinili za vas“, rekla je Merkelova.

Tokom vikenda Merkelova i ministri su pokušali da uvere Nijemce da izbjegličku krizu drže pod kontrolom nakon što je preko milion izbeglica stiglo u Njemačku tokom prošle godine.

“Ti brojevi će morati da se smanje ubuduće i ne smijemo da dozvolimo da porastu, naročito ne u proljeće“, istakla je Merkelova, koja je do sada zagovarala politiku otvorenih vrata za izbjeglice uz slogan “Mi to možemo“.

Šef kabineta Merkelove Peter Altmajer rekao je za list “Bild am zontag” da Berlin pregovara sa nekoliko država, uključujući Tursku, o preuzimanju izbjeglica sa kriminalnim dosijeom koje su došle preko država koje nisu članice Evropske unije, prenio je Rojters.

“To može onda da znači da takve izbjeglice ne budu deportovane u države porijekla – ukoliko tamo bjesni građanski rat – već u zemlju preko koje su došle u EU”, kazao je Altmajer.

Altmajer je naveo da Njemačka sarađuje blisko sa Turskom, Jordanom i Libanom, kako bi većina izbjeglica mogla da ostane u tom regionu do uspostavljanja mira u Siriji i Iraku.

Liderka opozicione stranke Zelenih Simone Peter rekla je za “Dojčlandradio kultur” da se vlada, Altmajer i Merkelova, “polako udaljavaju od kulture dobrodošlice” prema izbjeglicama.

Ministar unutrašnjih poslova Tomas de Mazijer nagovijestio je da Njemačka ne može da prihvati ekonomske migrante.

“Nemoguće je da Njemačka primi sve izbjeglice iz kriznih regiona u svijetu. To se posebno odnosi na ljude koji nisu iz Sirije, koji ovde dolaze u potrazi za boljim životom”, rekao je de Mezijer za “Špigel”.

Premijer države Saksonija-Anhalt Rajner Haselof, iz redova CDU, rekao je za “Velt am zontag” da Njemačka ne može više da prihvati “gubitak kontrole” na svojim granicama.

Buru kritika izazvala je liderka evroskeptične stranke Alternativa za Njemačku (AfD) Frauke Petri koja je rekla, u intervjuu za jedan list u subotu, da njemačka policija treba, “ukoliko je to potrebno”, da puca na migrante koji pokušavaju da uđu u zemlju ilegalno

Njemačka je registrovala blizu 1,1 milion ljudi kao tražioce azila prošle godine, među kojima blizu 430.000 Sirijaca, naveo je AP.

(agencije)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender