13. 05. 2021.
Protesti širom BiH zbog zabrane nošenja hidžaba: Moj hidžab – moj ponos

Protesti širom BiH zbog zabrane nošenja hidžaba: Moj hidžab – moj ponos

Protesti širom BiH zbog zabrane nošenja hidžaba: Moj hidžab – moj ponos

Povodom Svjetskog dana hidžaba širom BiH održani su mirni protesti – šetnja u znak nezadovoljstva odlukom Visoki sudski i tužilački savjet o zabrani nošenja vjerskih obilježja u pravosudnim institucijama.

“Moj hidžab – moj ponos“, “Moj hidžab – moje pravo“, “Ukidanje hidžaba je ukidanje identiteta“. Ovo su samo neke od poruka ispisanih na transparentima građanki i građana Mostara koji su danas polazeći sa Trga Musala kroz Fejićevu ulicu, pa kroz Staru gradsku jezgru, te prelaskom preko Starog mosta, te kroz Cernicu nazad do Musale ukazali svekolikoj javnosti svoj stav o odluci uvođenja zabrane nošenja hidžaba u javne ustanove i institucije.

Azra Hasanbegović, direktorica Udruženja Žene BiH, iako ne nosi hidžab je došla s namjerom da podrži žene u njihovom nastojanju da im se ne ukida pravo da nose marame.

“To je njihovo osnovno ljudsko pravo da se nose i oblače onako kako žele. To da im se zabran nositi hidžab je apsurd jer to nije vjersko obilježje, vjerska obilježja su mnogim uredima i trebaju se ukinuti. Znam žena koje su izuzetno pametne, nadarene i obrazovane, te radi na odgovornim položajima i sad da one moraju birati posao ili način odijevanja, zaista je apsurda nad apsurdima”, ustvrdila je Hasanbegović.

Zastupnica u Parlamentu Federacije BiH i doktor medicine Selma Jakupović, na ovu šetnju je došla iz revolta na razne zabrane, navodeći kako zabranu hidžaba smatra zabranom slobode izražavanja.

“Ja sam za to da se ukinu vjerska obilježja u javnim institucijama, to je ono što treba, a ovo je isto kao da zabranite dugu ili kratku suknju, što je sloboda izražavanja“, kazala je Jakupović.

Udar na svoju ličnost osjetila je Ernesa Bihorac koja radi kao profesor bosanskog jezika i književnosti i koja je i pokrenula peticiju protiv odluke Visokog sudskog i tužilačkog vijeća.

“Želim pokazati da se građanke i građani BiH ne slažu sa ovom odlukom. Ovdje nije u pitanju samo vjerska sloboda, već uopšte sloboda i identitet čovjeka da radi ono što on smatra da je za njega najbolje. Ova odluka se kosi sa samim Ustavom, jer Ustav nam garantuje slobodu misli i izražavanja”, pojasnila je Bihorac.

Strahuje da bi se ova odluka kako kaže mogla verifikovati i na druge institucije i na društveni sektor, te da bi i ona bila primorana prestati raditi u školi ukoliko se ne bi odrekla hidžaba.

“To je razlog zbog čega se bunimo, danas je to sud, a što će biti sutra“, pita se profesorica Bihorac otvarajući mogućnost stigmatizacije pokrivenih žena.

Navodi da “hidžab nije simbol, već identitet i pravo svakog čovjeka da ga nosi ako želi”.

hidzab1 mostar

 

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender