15. 05. 2021.
Postignuta saglasnost o Zakonu o policiji

Postignuta saglasnost o Zakonu o policiji

Postignuta saglasnost o Zakonu o policiji

Zajednička komisija Narodne skupštine i Vijeća naroda Republike Srpske danas je u Banjaluci postigla saglasnost o Zakonu o policiji i unutrašnjim poslovima Srpske. Prihvaćeno je pet amandmana Kluba Bošnjaka koji se odnose na nacionalnu zastupljenost u Ministarstvu unutrašnjih poslova Srpske.

Članovi komisije prihvatili su amandmane Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS o nacionalnoj zastupljenosti zaposlenih u MUP-u RS koji mora, kako je dogovoreno, odgovarati popisu iz 1991. godine.

Klub Bošpnjaka najavio je da će, ipak, i pored prihvaćenih i usaglašenih amandmana, a nakon stupanja Zakona na snagu, zatražiti ocjenu ustavnosti u dijelu koji se tiče ovlašćenja predsjednika Republike Srpske.

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač istakao je da je Zajednička komisija prihvatila pet amandmana Kluba Bošnjaka koji se odnose na nacionalnu zastupljenost u Ministarstvu unutrašnjih poslova Srpske po popisu iz 1991. godine.

“Zakonom o policiji i unutrašnjim poslovima Republike Srpske nije dato veće ovlaštenje predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku, kako tvrdi Klub Bošnjaka u Vijeću naroda Srpske”, rekao je Lukač novinarima nakon sjednice Zajedničke komisije.

On je naveo da na sjednici nije prihvaćen amandman Kluba Bošnjaka u kojem se navodi da direktor i zamjenik direktora Policije Srpske ne mogu biti iz istog konstitutivnog naroda.

Predsjedavajući Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske Mujo Hadžiomerović rekao je da će tražiti ocjenu ustavnosti navedenog zakona pred Ustavnim sudom BiH, jer su, kako tvrdi, njime data veća ovlaštenja predsjedniku Srpske.

Klub Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske ranije je donio odluku o pokretanju procedure za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa na Zakon o policiji i unutrašnjim poslovima Srpske.

Vijeće naroda Srpske na sjednici 26. januara nije postiglo saglasnost u vezi sa odlukom Kluba bošnjačkog naroda o pokretanju procedure za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa o Zakonu o policiji i unutrašnjim poslovima Srpske.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je navedeni zakon u decembru prošle godine.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender