14. 05. 2021.
Proglašena globalna vanredna situacija

Proglašena globalna vanredna situacija

Proglašena globalna vanredna situacija

Svetska zdravstvena organizacija proglasila je globalnu vanrednu situaciju zbog brzog širenja virusa Zika, koji prenose komarci.

SZO je saopštila da virus Zika predstavlja opasnost za javno zdravlje u svijetu zbog čega je neophodan hitan i jedinstven odgovor.

Kako je prenio Bi-Bi-Si, SZO je virus Zika stavila u istu kategoriju, kada je u pitanju međunarodna zabrinutost, kao i ebolu.

Ovo je saopšteno poslije kriznog sastanka SZO na kom su eksperti razmatrali da li bi međunarodne napore u cilju suzbijanja epidemije trebalo hitno pojačati.

U razgovorima je učestvovalo 12 nezavisnih članova komisije – stručnjaka u oblasti epidemiologije, javnog zdravlja i zaraznih bolesti iz Sjeverne i Južne Amerike, Evrope, Azije i Afrike.

Prošlog četvrtka je generalni direktor SZO Margaret Čen rekla da je nivo uzbune “ekstremno visok”, iako nema dokaza da je virus Zika odgovoran za nagli porast broja beba rođenih u Brazilu sa abnormalno malim glavama.

SZO procjenjuje da bi u Sjevernoj i Južnoj Americi u narednoj godini moglo da bude čak četiri miliona slučajeva oboljelih od tog virusa.

Posljednji put je SZO proglasila globalno vanredno stanje 2014. godine zbog epidemije ebole, podsjeća američka agencija.

SZO je prošle nedjelje upozorila da se virus Zika “eksplozivno širi”.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender