15. 05. 2021.
Stručnjaci savjetuju: Manje igračaka – bolje za dijete

Stručnjaci savjetuju: Manje igračaka – bolje za dijete

Stručnjaci savjetuju: Manje igračaka – bolje za dijete

Za mnoge generacije rođene na ovim prostorima igračke su često bile predmet neostvarenih želja. Djeci se kupovala tek poneka igračka, i to ponekad, a za to su najčešće bile zadužene tetke i ostala rodbina.

Danas su igračke jeftinije nego ikada i za malo novca roditelji djeci kupe „vreću“ igračaka. Kvalitet istih se dovodi u pitanje – navodi se da su od loše i nezdrave plastike, ali često se zanemaruje suština – da djeci uopšte ne treba toliko igračaka.

„Bolje je da djeca imaju manje igračaka, zato što od manje igračaka mogu napraviti mnogo veći broj igara. Ako dijete ima mnogo igračaka onda ne može razvijati maštu i kreativnost i može smisliti veći broj igara i više različitih situacija“, kaže za Kontakt radio, Suzana Vujadinović, magistar psihologije.

Igračke, ali i dječije igre pogotovo, mijenjale su se kako su se vremena mijenjala, pa se današnja djeca igraju drugačije nego njihovi roditelji.

„Kada poredimo kako su se djeca nekada igrala i kako se igraju danas, sjetićemo se da su se više igrale igre kao lastiš, hula hop, ili žmurka, djeca su više bila vani. Djeci se sada daju računari, laptop, tableti i djeca žive u virtuelnom svijetu. I na ovaj način ne podstiče se razvijanje emocionalnih i motornih funkcija kod djeteta“, navodi Vujadinovićeva.

Naša sagovornica ističe da najveću ulogu, kao i uvijek, imaju roditelji.

„Roditelji često govore: u moje vrijeme bilo je tako i tako, a danas ne podstiču svoju djecu da se igraju kako su se oni igrali, jer je život pun obaveza pa je valjda najlakše da djeca sjednu za računar. Smatram da oni trebaju djecu naučiti kako da se igraju i da ograniče broj igračaka i tako podstaknu maštu, keativnost i njihov društveni život“.

Suzana Vujadinović savjetuje da roditelji pokušaju da smisle i naprave djeci igračke.

„Najbolje da sa djecom prave i kroje uvijek nove i zanimljive priče, da nauče dijete kako da  primijene te igračke u različitim situacijama. Djeci je mnogo važnija ta neverbalna komunikacija jer se ona rjeđe izražavaju o svojim emocijama i problemmima, a igračke i igra su odlična stvar da dijete ispolji ili pobijedi neki problem“, objašnjava psiholog.

Na kraju, najbolji savjet roditeljima je da posvete vrijeme svojoj djeci, da sa njima razgovaraju i da se što češće igraju.

(mojKontakt)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender