15. 05. 2021.
Gazirana pića: Čarobni napitak koji će i najupornije mrlje u domaćinstvu ukloniti bez problema

Gazirana pića: Čarobni napitak koji će i najupornije mrlje u domaćinstvu ukloniti bez problema

Gazirana pića: Čarobni napitak koji će i najupornije mrlje u domaćinstvu ukloniti bez problema

Svi smo dobro upoznati sa štetnošću gaziranih pića na naš organizam. Bez obzira na to neko im može odoljeti, a neko i ne. U koju god grupu spadate poslije ovog teksta svako od vas imaće bar jednu flašu gaziranog napitka negdje sakrivenu i spremnu za čišćenje kuhinje, kupatila ili neke druge prostorije.

Ne morate popiti ni gutljaj gaziranog pića, ali možete ga itekako dobro iskoristiti u domaćinstvu. U nastavku vam donosimo nekoliko primjera u kojima će ova pića napraviti pravi haos, u pozitivnom smislu.

čišćenje coca-cola

Uklanjaju masnoće iz rerne. Dovoljno je da rernu natopite nekim gaziranim pićem, ostavite neko vrijeme da djeluje i obrišete krpom. Rezultat ćete odmah uočiti.

Uklanjaju tragove žvake sa kose ili odjeće. Tkaninu umočite u šolju u kojoj se nalazi gazirani napitak, a kosu navlažite napitkom. Ostavite da djeluje 5 minuta, a zatim isperite vodom te uklonite žvaku.

Uklanjaju šare od flomastera na tepihu. Namočite dio tepiha koji je išaran, ostavite da djeluje nekih pet minuta, isperite i osušite tepih.

Čiste zagorene tave i lonce. U lonac ili tavu sipajte gazirano piće, u količini koja će bit dovoljna da prekrije dno. Ostavite da djeluje desetak minuta, pa po standardnom načinu pranja posuđa operite i zagoreni lonac i tavu.

Uklanjaju plijesan i prljavštinu s fuga. Zaprljana mjesta namočite pićem, ostavite da djeluje pet minuta te isperite čistom vodom.

Čiste wc školjku. Za ovo čišćenje trebaće vam najmanje pola litre gaziranog soka. Izlijte ga u šolju, tako da zahvatite cijelu njenu površinu. Ostavite da stoji desetak minuta, pustite vodu i vaša šolja će biti kao nova.

Uklanjaju masne mrlje sa tkanina. Dio umrljane tkaninu potopite u gazirani sok, ostavite da djeluje pet minuta pa isperite.

Uklanjaju tvrdokorne mrlje od krvi i jaja na tkaninama. Dovoljno je da umrljani dio tkanine potpite u gazirani sok, ostavite da djeluje samo pet minuta i problem je riješen.

Uklanjaju rđu sa keramike i tkanine. Namočite dio koji je rđa isprljala, ostavite da djeluje neko vrijeme, isperite, osušite i obrišite.

Sigurni smo da ćete još dosta teško riješivih mrlja ukloniti „čarobnim napitkom”.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender