15. 05. 2021.
Univerzitet iz Ljubljane pomaže kolegama u Banjaluci

Univerzitet iz Ljubljane pomaže kolegama u Banjaluci

Ministar Malešević: Na tržištu ima dovoljno kadrova iz zdravstva, prava i obrazovanja

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević izjavio je da na tržištu rada ima dovoljno kadrova iz oblasti zdravstva, prava i obrazovanja, te da je opravdana odredba Prijedloga strategije obrazovanja Republike Srpske 2016-2021. godine da se na privatnim visokoškolskim ustanovama ne mogu izvoditi studijski programi iz ovih oblasti.

Malešević je naglasio da je obrazovanje od posebnog društvenog interesa i da se školovani kadrovi iz ove oblasti zapošljavaju u ustanovama koje su, takođe, od opšteg interesa.

“I vi novinari znate da je velika `galama` kada je riječ o kvalitetu obrazovanja na privatnim visokoškolskim ustanovama. Možda ovo nije najispravnije, ali je jedan od načina da se privatni fakulteti podstaknu da povedu računa o kvalitetu”, rekao je Malešević novinarima u Banjaluci.

On je ukazao i na nesrazmjeran broj diplomiranih studenata na istim studijskim programima na javnim i državnim fakultetima.

“Uporedite koliko studenata diplomira na Medicinskom fakultetu, Studijski program sestrinstvo, i na `Apejronu` – 62 studenta na državnom, a 450 na privatnom. Da li je odnos prema tim studentima isti? Iako se stalno tvrdi da predaju isti profesori, ja mislim da ne predaju”, naglasio je Malešević.

On je podsjetio da je u julu prošle godine prezentovana strategija obrazovanja, na čije predstavljanje su pozvani svi predstavnici visokoškolskih ustanova.

Malešević je rekao da su tada uvažene određene primjedbe, kao i nakon usvajanja ovog dokumenta u formi nacrta.

On je podsjetio da je na izradi ove strategije radilo 19 ljudi i jedan spoljni saradnik.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender