11. 05. 2021.
Da je svijet poslušao ovaj Titov savjet, terorizma više ne bi bilo

Da je svijet poslušao ovaj Titov savjet, terorizma više ne bi bilo

Priča o dubrovačkom atentatu na Tita: Ko je pokušao ubiti Josipa Broza

Malo je poznato u javnosti kako je jedan od brojnih posjeta predsjednika SFRJ Josipa Broza Tita za njega umalo završio kobno.

Od samih Titovih političkih i vojnih početaka Nijemci su ovog antifašistu željeli što prije vidjeti ispod zemlje. Nakon toga, u toj misiji su nastavili  crnogorski časnici koji su u Beogradu planirali sudar tramvaja s Titovim automobilom.

No, zadnji atentat na Tita dogodio se u Dubrovniku!

Služba sigurnosti JNA i Maršalat imali su informacije kako postoje naznake da bi do atentata moglo doći pa su donijeli odluku kako Tito ubuduće mora stalno imati neprobojni prsluk, piše Dubrovački dnevnik.

Rukovodstvo informbiroovske emigracije u Sovjetskom Savezu i Rumuniji donio je zaključak kako Tita treba konačno likvidirati na klasičan način.

Za atentatora su izabrali potpukovnika Branka Rudića, jednog od Titovih osobnih pratioca.

Dobro su znali da je na određen način pristalica rezolucije Informbiroa i Staljinove podređivačke politike prema Jugoslaviji. Sve se desilo 1950. godine.

Atentat je trebalo izvršiti u Titovoj rezidenciji u Dubrovniku. Po svome planu.

Rudić je iz neposredne blizine ispalio tri hica pravo u Tita dok je dolazio iz svoje sobe u radni kabinet.

Pancirka je spasila maršala sigurne smrti! Njegovi pratioci koji su se tada zatekli u blizini likvidirali su atentatora na licu mjesta. To je bio prvi oružani i direktni atentat na Tita.

Atentat u Dubrovniku bio je brižljivo čuvana državna tajna. Do unatrag par godina o tome nije ništa objavljeno. Jedino ga je spomenuo publicist Vjenceslav Cenčić.

Titu ni tada Dubrovnik nije pao u očima, a i zašto, kada je svog potencijalnog ubicu doveo iz Beograda, pa se godinama iza vraćao nazad u Dubrovnik.

https://youtu.be/BiKeBkcv094

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender