12. 05. 2021.
Srpski pilot uspio spustiti avion poslije eksplozije

Srpski pilot uspio spustiti avion poslije eksplozije

Srpski pilot uspio spustiti avion poslije eksplozije

Pilot Vladimir Vodopivec (64) iz Beograda uspeo je da bezbedno spusti avion posle eksplozije koja je raznela deo trupa kod desnog krila letelice, piše “Blic”.

U avionu su bila 74 putnika i člana posade, a avion je sleteo na aerodrom u Mogadišu u Somaliji.

Kako navodi list na svom sajtu, zvaničnici na aerodromu istakli su da su svi putnici i članovi posade preživeli incident, ali da je najmanje troje putnika lakše povređeno.

“Pola sata pošto smo poleteli sa aerodroma u Somaliji, na 3.300 metara visine začula se strašna eksplozija. Putnici su počeli da viču, a ja sam se odmah vratio na aerodrom. Na sreću, niko nije teže povređen”, ispričao je Vodopivec svom prijatelju iz Beograda, prenosi “Blic” koji i objavljuje i fotografije oštećenog aviona na čijem je trupu, kod desnog krila, eksplozija napravila rupu veličine tri prozora.

Kako navode somalski mediji, avion kompanije “Dalo erlajns” sa 74 putnika, među kojima je bilo 70 turskih državljana, prinudno je sleteo na aerodrom samo nekoliko minuta nakon poletanja sa aerodroma Aden Ade jutros u Mogadišu ka vazdušnoj luci u Džibutiju.

Prema pisanju “Blica”, somalski ministar saobraćaja Ali Ahmed Džem Džangeli tvrdi da incident nije bio smrtonosan, jer su svi putnici spaseni tako što je avion prizemljen, a da će istraga pokazati uzrok eksplozije.

On je rekao i da ne želi da prejudicira ko stoji iza ekspozije i da se za sada ne zna ni da li je u pitanju tehnički problem ili samoubilački napad. “Najveća briga nam je bila da spasemo putnike i izbegnemo scenario da ostanu zarobljeni u zapaljenom avionu”, kazao je somalski ministar.

Mediji, međutim, spekulišu da se ipak radi o samoubilačkom napadu i da je eksploziv najverovatnije uneo neko od putnika, a građani Balkada, naselja u blizini Mogadiša, kažu da su videli eksploziju i kako u tom trenutku “sa neba pada zapaljeno telo”.

Pilot Vodopivec takođe misli da je reč o bombi, ali kaže da srećom nije oštećen upravljački sistem, pa je zato mogao da se vrati i sleti na aerodrom.

“Ovo mi se nikada u životu nije dogodilo. Izgubili smo pritisak u kabini. Hvala Bbgu da se sve dobro završilo”, rekao je Vodopivec neposredno nakon incidenta svom prijatelju, prenosi “Blic”.

Inače, Vodopivec, rođeni Beograđanin, iskusan je pilot koji je radio u JAT-u i “Montenegro erlajnzu”, a poslednjih godina leti u Africi, pošto se zaposlio u “Dalo erlanjsu”, a uskoro će otići u penziju.

Britanski mediji pišu da je pilot izveo neverovatan podvig, jer je uspeo da u takvim uslovima okrene avion i bezbedno sleti na aerodrom.

Letelicu su dočekale spasilačke ekipe, a spasioci su bili šokirani kada su ugledali ogromnu rupu na desnoj strani trupa letelice.

“Dalo erlajns” je somalska kompanija, sedište joj je u bescarinskoj zoni u Dubaiju, a pruža usluge na Rogu Afrike i na Srednjem istoku. Zvaničnog komentara iz ove kompanije još nema.

(b92)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender