15. 05. 2021.
Prva godina Plavog telefona: Usijao se od poziva

Prva godina Plavog telefona: Usijao se od poziva

Sutra sastanak: Da li će pojeftiniti usluge telekom operatera?

Regulatorna agencija za komunikacije /RAK/ sutra će održati sastanak sa predstavnicima telekom operatora u vezi sa realizovanjem zahtjeva Predstavničkog doma parlamenta BiH o smanjenju cijena u mobilnoj telefoniji.
Portparol RAK-a Amela Odobašić rekla je Srni da će sastanak biti održan sa
predstavnicima “BH Telekoma” Sarajevo, “Telekoma Srpske” Banjaluka i “Hrvatske telekomunikacije” Mostar BH.

Prema njenim riječima, Agencija, na osnovu zaključaka sa sjednice Predstavničkog doma od 12. januara, kao i zahtjeva Savjeta ministara BiH, ima obavezu da u roku od 120 dana preduzme aktivnosti na harmonizovanju cijene u mobilnoj telefoniji sa cijenom u okruženju.

“Agencija je pokrenula proces definisanja kratkoročnih mjera čiji je cilj poboljšanje uslova za krajnje korisnike, te jačanje konkurencije na tržištu mobilne telefonije”, naglasila je Odobašićeva i dodala da će set mjera biti poznat javnosti nakon što ih predstave telekom operaterima.

Srna nezvanično saznaje da će setom predloženih mjera telekom operateri biti dužni da smanje trenutnu cijenu.

Radi jačanja konkurencije i stvaranja povoljnijih uslova za krajnje korisnike telekomunikacijskih usluga u BiH, operateri telekomunikacijskih usluga dužni su da izmijene cjenovnike tako da iznos mjesečne pretplate za sve postojeće postpejd tarifne pakete mobilne telefonije izražen bez PDV-a primijene kao iznos mjesečne pretplate sa uključenim PDV-om.

Oni su, u okviru ponude postpejd tarifnih paketa, dužni da krajnjim korisnicima ponude tarifni model sa cijenom mjesečne pretplate od najviše 10 KM /cijena sa PDV-om/, u koji će biti uključeno najmanje 50 besplatnih minuta za pozive unutar vlastite mobilne mreže i 50 SMS poruka.

Setom mjera predviđeno je da telekom-operateri u okviru svih postpejd i pripejd tarifnih paketa mobilne telefonije izjednače cijenu poziva iz mobilne mreže prema drugim fiksnim mrežama sa cijenom poziva iz mobilne mreže prema vlastitoj fiksnoj mreži.

Predviđeno je i da u okviru svih postpejd i pripejd tarifnih paketa mobilne telefonije cijene poziva iz mobilne mreže prema fiksnim i mobilnim mrežama u inostranstvu ne mogu biti veće od graničnih cijena korišćenja govorne usluge u međunarodnom saobraćaju.

Operateri će biti dužni da u okviru postpejd i pripejd tarifnih modela u kojima postoji naplata uspostave poziva primijene obračunsku jedinicu jedan sekund, da za pripejd korisnike trajanje računa nakon aktivacije pripejd priključka ili nakon nadoplate bonom bilo kojeg iznosa, mora vrijediti najmanje 90 dana od aktiviranja ili nadoplate, odnosno u periodu od 90 dana korisniku omogućen dolazni i odlazni saobraćaj.

Operateri će, kako je predviđeno, morati da u okviru svih tarifnih modela fiksne telefonije izjednače cijenu poziva iz vlastite fiksne mreže prema drugim fiksnim mrežama sa cijenom poziva iz vlastite fiksne mreže prema vlastitoj fiksnoj mreži.

Setom mjera predviđeno je da u okviru svih tarifnih modela fiksne telefonije usklade cijenu poziva iz fiksne mreže prema drugim mobilnim mrežama tako da cijena poziva iz vlastite fiksne mreže prema drugim mobilnim mrežama ne može biti veća od zbira cijene pozive iz vlastite fiksne mreže prema vlastitoj mobilnim mrežama i cijene terminacije u mobilne mreže.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender