11. 05. 2021.
Preliminarni rezultati: U BiH popisane 3.791.662 osobe

Preliminarni rezultati: U BiH popisane 3.791.662 osobe

Lažna nada: Opet najavljuju rezultate popisa

Prvi konačni rezultati popisa stanovništva u BiH mogli bi da budu objavljeni u junu, ukoliko u roku od tri sedmice budu riješena sva sporna pitanja u vezi sa obradom podataka popisa, saopšteno je iz danas iz Agencije za statistiku BiH.

Direktor Kancelarije za statistiku Evropske komisije Piter Everers na sastanku sa predstavnicima Agencije za statistiku BiH, te entitetskih zavoda za statistiku dao je preporuke na kojima treba da se ubrzano radi s ciljem početka objave konačnih rezultata popisa u junu.

Među ključnim preporukama navodi se da statističke institucije treba da u roku od tri sedmice riješe sva sporna pitanja u vezi sa obradom podataka popisa, da se rezultati popisa moraju obraditi u skladu sa međunarodnim standardima, Zakonom o popisu i preporukama Međunarodne monitoring misije, te da se mora poštovati princip profesionalne nezavisnosti.

Nakon četvorodnevne posjete Međunarodne monitoring misije i predstavnika Evrostata danas je u Agenciji za satistiku BiH održan završni sastanak direktora sve tri statističke institucije.

Učesnici sastanka razgovarali su o aktivnostima na finalnoj obradi podataka popisa stanovništva, domaćinstava i stanova 2013. godine u BiH, na kojima treba ubrzano radi sa ciljem početka objave konačnih rezultata popisa.

Članovi Međunarodne monitoring misije su i tokom ove posjete dali pozitivno mišljenje na sve dosadašnje aktivnosti popisa.

Kada je riječ o razvoju statistike u BiH, Everers je naglasio da će zvanična statistika u narednom periodu biti sve značajnija zbog aktivnosti u vezi sa Reformskom agendom i kredibilitetom aplikacije BiH za lkanstvo u EU.

“Ukoliko budu riješena sva sporna pitanja u roku od tri sedmice, prvi konačni rezultati popisa mogli bi biti objavljeni u junu. Kako je i ranije planirano, prvo će biti objavljen ukupni broj stalnih stanovnika u BiH i osnovne demografske karakteristike stanovništva”, navodi se u saopštenju.

Koliki je značaj objave relevantnih, kredibilnih i međunarodno uporedivih podataka popisa u BiH, a posebno u kontekstu Reformske agende, govori i najava da generalni direktor Evrostata Valter Radermaher i komesar za proširenje EU Јohanes Han planiraju da prisustvuju prezentaciji prvih rezultata popisa u BiH.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender