15. 05. 2021.
Mrkonjić Grad: Sjećanje na povratak i žrtve

Mrkonjić Grad: Sjećanje na povratak i žrtve

Mrkonjić Grad: Sjećanje na povratak i žrtve

U kapeli Svetog apostola Marka na pravoslavnom groblju u Mrkonjić Gradu danas će biti služen parastos za 181 ubijenog srpskog civila i vojnika u okviru obilježavanja 4. februara – Dana opštine i 20 godina od povratka stanovništva na svoja ognjišta poslije petomjesečnog izbjeglištva.

Brojne delegacije položiće vijence i cvijeće kod Spomen-obilježja masovne grobnice i Centralnog spomenika poginulim borcima Vojske Republike Srpske na Trgu srpske vojske.

Svečana akademija biće održana u pozorišnoj sali Kulturno-sportskog centra “Petar Kočić”, sa početkom u 19.00 časova.

Dan opštine Mrkonjić Grad ustanovljen je kao znak sjećanja na 4. februar 1996. godine kada su se, poslije petomjesečnog izbjeglištva, Mrkonjićani vratili na svoja ognjišta.

U Mrkonjić Gradu je otkrivena jedna od najvećih masovnih grobnica u Republici Srpskoj u kojoj je pronađeno 181 tijelo. Obdukcija je pokazala da su svi mučeni i ubijeni na zvjerski način.

Osim ove masovne grobnice, bilo je i nekoliko manjih iz kojih su ekshumirana 364 tijela.

Za 117 dana hrvatske agresije, na području mrkonjićke opštine porušeno je i zapaljeno više od 2.000 stambenih objekata, dok je 6.000 kuća oštećeno i opljačakano. Ratna šteta procijenjena je na 670 miliona maraka. Iako se zna ko su počinioci, za zločine u Mrkonjić Gradu još niko nije odgovarao.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender