13. 05. 2021.
Najmlađi vodeničar iz Krupe na Vrbasu

Najmlađi vodeničar iz Krupe na Vrbasu

Najmlađi vodeničar iz Krupe na Vrbasu

“Može se od ovoga živjeti, jer meni ne treba puno”, priča Mladen Rađević, najmlađi vodeničar iz Krupe na Vrbasu.

Rađević, tridesetogodišnjak, 12 godina je radio kao konobar, a nakon povrede i nezgodne operacije leđa više nije mogao da se bavi ovim poslom. Spas je našao u vodenici na rijeci Krupi, pored čuvenih slapova tridesetak kilometara južno od Banjaluke.

Turiste i izletnike dočekuje ispred svog ”opel kadeta” koji mu je i ”izložbeno” mjesto i pokretna tezga. U gepeku prtljažniku je složenu u papirne kese upakovano brašno, pored brašna med i rakija. Podrazimijeva se, sve je domaća proizvodnja.

”Žitarice nabavljam najčešće iz Glamoča i naših krajiških krajeva i sve što koristim i proizvodim je garantovano kvalitetno”, kaže Rađević za mojKontakt dok probavamo njegovu ”šljivu”.

Unutrašnjojst vodenice grije peć “bubnjara” dok teški vodenički kamen melje heljdu, pšenicu, ječam i kukuruz. Za čest časova vodenica samelje 100 kg brašna. Vodenice zajedno sa rijekom i slapovima sačinjavaju lijepu ambijentalnu cjelinu zbog kojeg turisti sve češće svraćaju u ovo mjestašce blizu Banjaluke.

20160131_160210 20160131_160436

Tu se nalazi i manastir sa crkvom Svetog Ilije. Iznad ove crkve, na stijeni koja se nadvila nad kanjonom Vrbasa, nalaze se ostaci velike srednjovjekovne tvrđave – Greben grada.

(mojKontakt)

 

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender